(361,80 €, ÁFA 0)
Hiihtäminen on hauskaa ja tehokasta hommaa, joka haastaa koko kropan, tarjoaa raikkaita luontoelämyksiä ja haluttaessa myös vauhdin hurmaa.
Hiihtoputkiin, laduille ja umpilumille mahtuu monenlaista hiihtäjää, ja hiihtoharrastukset voi jaotella maastohiihdossa perinteiseen tyyliin aka pertsaan ja luisteluhiihtoon. Umpihangessa, hankikannolla ja latujen ulkopuolella suksilla liikkumista kutsutaan erähiihdoksi, johon liittyy klassiset pitkät ja leveämmät eräsukset tai suurta yleisön suosiota nauttivat liukulumikengät, joilla meno takamaastossa on kohtalaisen ketterää.
Maastohiihtosuksien valikoiman runsauteen saattaa helpolla eksyä.
Perinteistä vai luistelua? Pitopohjaa vai voideltavaa suksea? Mikä mono? Kuinka pitkä sauvojen tulee olla jne.
Perinteisen tyylin hiihdosta helpompi aloittaa
Perinteistä tyyliä hiihdetään siten, että sauvoilla tasatahtia työntäen tai vuorojaloin potkiskellaan vauhtia eteenpäin sukset jalassa. Perinteinen hiihto tapahtuu pääasiassa ladulla, jonka urapohjien leveys on noin 50 mm. Jos osaat kävellä, osaat varmasti ottaa haltuun pikkuhiljaa myös alkeet perinteiseen hiihtotyyliin. Toki potkutekniikassa ja työnnöissä harjoitus tekee mestarin ja kun tekniikka alkaa olla hyppysissä on hiihto miellyttävää, tehokasta ja nautinnollista liikuntaa.
Luisteluhiihdossa hiihdetään kuten luistimilla luistellaan sauvoja apuna käyttäen. Alustana toimii hiihtolatujen vieressä kulkevat leveät rinnekissaurat, järvien lumipeitteiset jäät (huom. paljaalla jäällä hiihdettäessä on suuri vaara rikkoa suksien reunat) ja hankikannot. Luisteluhiihtokokemuksen kasvaessa kannatta kokeilla eri luisteluhiihtotyylejä: kuokkaa, Mogrenia ja Wassbergia. Aloittelevat luisteluhiihtäjät vetelevät pääosin kuokka-tyylillä.
Lajia voi myös oppia ja harjoitella mm. seurojen järjestämillä kursseilla asiantuntevan hiihdonopettajan johdolla, mitä suosittelemmekin vahvasti kaikille.
Perinteisen tyylin suksityypit - miksi niitä on niin paljon erityylisiä ja -hintaisia lankkuja?
Maastohiihtosukset ovat kapeita - noin 44 mm leveitä, jolloin ne solahtavat hyvin 50 mm leveään latu-uraan. Perinteisen tyylin ja luistelutyylin suksien suurin ero on niiden jalkavuudessa, eli luistelusuksi on keskeltä jäykempi ja kaarevampi. Luistelusukseen on hyvin vaikea saada toimiva pitoalue monon alle, koska suksi vaatii voimakkaan potkun, että sen saa suoraksi latua vasten. Perinteisen tyylin suksen rakenne mahdollistaa monon alla olevan pohja-alueen pitovoitelun, jonka avulla suksi tarraa latuun kiinni, kun suksella seistään paino yhdellä jalalla tai etenkin, kun yhdellä jalalla ponnistetaan. Perinteisen suksen pito voidaan varmistaa hankkimalla joko sukset, joissa on kiinteä pitoalue tai sukset perinteisemmät sukset, joissa pitoalue voidaan voidella itse pitovoiteilla. Kiinteä pitoalue on ratkaistu nykyisillä suksimalleilla pääasiassa karvaisella kangas/turkis -palalla suksen keskiosassa. Nämä ovat saavuttaneet suuren suosion niiden huollon vaivattomuuden vuoksi. Onpa niillä voitettu MM-tason hiihtokisojakin. Voideltavan suksen etuna on sää- ja lumiolosuhteiltaan laajempi käyttömahdollisuus, koska pitovoiteita on kehitetty kaikkiin mahdollisiin olosuhteisiin. Pitopohjasuksilla esimerkiksi käyttöön soveltuva lämpötilaväli on kapeampi.
Pitopohjasuksi
Pitopohjasuksessa on siis se idea että alue, jolle voideltavassa suksessa levitettäisiin ja säädettäisiin pitovoitelua onkin kiinteä ratkaisu valmistajasta riippuen old school -tyyppisesti kuvioinnilla (suomutyyppiset muodostelmat suksen pohjan keskellä), joskin nykyään trendi puoltaa erilaisia skin-sovellutuksia (=nousukarva). Etuna näissä on helppous ja se, että ei voi vetää voitelua täydellisen mönkään. Suksi on aina aikalailla hyvä.
Toisaalta: ominaisuuksia ei pysty hifistelemään määräänsä enempää voidekikkailuilla. Puolensa ja puolensa siis. Uusia innovaatioita ja yksityiskohtia pitopohjatuotteisiin tulee lähestulkoon joka talvi useammaltakin valmistajalta joka on kyllä vienyt alaa eteenpäin roimin harppauksin - alla on karkeasti eritelty erilaisia tyylejä, kuinka pohja voidaan toteuttaa ja mitä tarkoitusta kyseinen ratkaisu palvelee:
• Fischer Zero+™ on nanomateriaalista valmistettu pohjaratkaisu vaihtelevaan keliin. Fischerillä on myös karvapohjaa tuotenimeltään Twin Skin™, joka on teflon -päällysteistä mohairia lumen tarttumisen estämiseksi. Mohair on yleisesti takamaastolaskettelussa käytetty laadukas nousukarvamateriaali.
• Madshus Intelligrip™ on nanomateriaaliratkaisuksi luettavaa nylon-mohair-sekoitetta skininä suksen pohjassa.
• Peltonen Infra C Skin™ -pitokarva (sopii kokeneelle hiihtäjälle, loistavat luisto-ominaisuudet)
• Rossignol R-Skin™ (mohair-skin-karva kestää noin 100-150 aktiivista hiihtopäivää, jonka jälkeen se on vaihdettavissa. Sopii myös edistyneille hiihtäjille kisakäyttöön)
• Salomon eSKIN™, eSKINRACE™, SKINGRIP+™ (salomonin suksiin voidaan vaihtaa karvat sen mukaan, että ollaanko treenaamassa, kisaamassa vai mitä.)
Mitoitus perinteisen tyylin sukseen
Aika hyvä nyrkkisääntö perinteisen tyylin suksen mittaan on, kun hiihtäjän pituuteen lisätään 15 - 20 cm.
Saadaksesi varmasti oikeanlaisen suksen tarpeisiisi kannattaa tulla käymään Varuste.netin myymälässä jossa hiihtoasiantuntijamme auttavat oikeanmittaisen ja oikeanlaisen suksen valinnassa sikäli kun valittavaan mittaan ja suksen jäykkyyteen vaikuttaa myös hiihtäjän paino ja hiihtokokemus.
Luistelusukset (Luistelu- / vapaa tyyli)
Luistelusukset on tarkoitettu yksinomaan luistelutyylin harjoittamiseen. Suorituskyky, nopeus, kiihtyvyys, keveys, pohjan voiteenottokyky, materiaalin toimivuus erilaisissa olosuhteissa ja vaikkapa voimansiirto ovat myös luistelusuksien valinnassa hinnan ohella oleellisia kriteereitä. Mitoitus saa olla luistelusuksessa hieman lyhyempi kuin perinteisen hiihdon suksissa. 5-15 cm hiihtäjän mitan päälle on aikalailla sopiva. Sama homma näissä, että myös taitotaso ja hiihtäjän paino vaikuttaa siihen, että millaista jäykkyyttä kannattaa luistelusuksissa suosia.
Luistelusuksien kanssa käytetään erityisiä luisteluhiihtomonoja, jotka käyvät muuten myös vaikkapa retkiluistimiin, joten jos se on talvisessa lajivalikoimassasi, niin tarkista, että siteet ja monot ovat yhteensopivat niin suksissa kujin luistimissakin.
Siteet
Kaikki sukset myydään ilman sidettä, mikäli tuotteessa ei ole erikseen mainintaa "sisältää siteet". Muistathan tilata myös siteet, mikäli sellaiset tarvitset.
Historiallisesti markkinoilla on ollut kahta sidemallia: Salmonin itselleen kehittämä SNS-sidemallia ja Rottefellan kaikille muille tuotemerkeille kehittämä NNN-sidemalli. Jos Sinulla on vanhat Salomonin, on ne todennäköisesti SNS-siteisiin sopivilla pohjilla varustettu. Jos Sinulla on jonkin muun merkkiset vanhemmat monot on ne hyvin todennäköiseti NNN-siteisiin sopivat pohjat.
Viimeisten vuosien aikana näiden kahden (SNS & NNN) sidejärjestelmän kaksintaistelu on murtunut, kun Salomon on tuonut markkinoille molempiin monomalleihin sopivan siteen, jonka nimi on Prolink. Salomonin monot ovat joko Prolink tai Pilot -pohjaisia. Prolinkit sopivat Rottefellan NNN siteeseen sekä Salomon Prolink-siteeseen. Pilotit eivät sovi kuin Salomonin omiin SNS-siteisiin. Muiden merkkien monot sopivat Salomonin Prolink-siteisiin ja Rottefellen Turnamic-siteisiin.
Kolmas hiihtosuksien siteisiin liittyvä kirjainyhdistelma NIS tarkoittaa suksessa kiinteänä olevaa kiinnityslevyä, johon siteen saa ilman ruuveja kiinni.
Suksissa, joissa on maininta IFP, sopii Turnamic-siteet. Suksissa, joissa on maininta NIS, sopii NIS-levysiteet. Sekä Turnamic että NIS-siteet sopivat yhteen NNN-pohjaprofiilin kanssa.
Monot
Pertsahiihtoon ja luisteluhiihtoon on huomattavasta tyylierosta johtuen olemassa monot erikseen. Luistelumonot ovat huomattavasti tukevammat ja jämäkämmät siinä missä perustyylissä mitoitus on toki tukeva, mutta luonne on mukavampi ja jalkinemaisempi.
Pari sanaa siteistä
• NNN NIS-siteet sopivat Rottefellan NIS-levyyn ja ovat yhteensopivia NNN sekä Prolink-monojen kanssa.
• Turnamic-siteet sopivat IFP-levyyn ja ovat yhteensopivia NNN- ja Prolink-monojen kanssa.
• Prolink-siteet ovat ruuvattavia ja sopivat NNN- ja Prolink pohjaiseen monoon.
• SNS-siteet ovat ruuvattavia ja sopivat SNS-monoon.
Luisteluhiihdon- ja perinteisen tyylin siteet ovat kaksi eri asiaa. Huomaa, että luistelutyylin siteitä voi käyttää retkiluisteluunkin luistelumonon kanssa. Retkiluistelussa toki vaihtoehtona on käyttää myös erähiihtositeitäkin, mutta tästä asiasta laajemmin retkiluistelua käsittelevässä artikkelissamme.
Suosituimpia monojamme perinteiseen hiihtoon:
Suosituimpia monojamme luisteluhiihtoon:
Sauvat
Suomen hiihtoliiton suosittelemat sauvan pituudet:
Sauvojen pituutta valittaessa kannattaa alkuvaiheessa käyttää pienempiä kertoimia, koska hiihtotekniikat on helpompi omaksua lyhyillä sauvoilla.
Sauvojen valinnassa kannattaa myös ottaa huomioon, että minkälaiseen menoon sauvat on tarkoitettu, ja minkälaiset ominaisuudet tukevat omaa harrastamistasi. Somman koko, sauvan materiaali (kestävyys, paino, jäykkyys), sauvan tasapainopiste ja esimerkiksi kädensija, jonka muotoilulla on yllättävänkin paljon merkitystä.
Huollot ja voitelut
Asiantunteva huoltopalvelumme palvelee nopeasti ja lumiolosuhteet huomioiden. Huollossamme on yhteensä yli 100 vuoden kokemus hiihdosta ja voitelutekniikasta. Sinulla ei siis tarvitse olla taitoa ja välineitä laittaa sivakat kuntoon, senkus tuotte ne meille Varuste.netiin. Pienet hommat onnistuu kohtalaisen lyhyelläkin varoitusajalla, ja kyllä tietty myös isommatkin remontit vaikka keskellä vilkkaintakin hiihtokautta. Toivomme tällöin, että tuotte kamppeet meille huoltoon mieluummin ennemmin kuin myöhässä, sillä sesonkiaikaan niitä ei välttämättä uskalla odottaessa luvata valmiiksi.