(11,41 €, 付加価値税 0)
Vesillä liikuttaesa ollaan aina riskien kanssa tekemisissä. Kertoimet nousevat kun olosuhteet ja vesi ovat kylmää. Täytyy muistaa, että myös kesällä vesi kylmettää veden varaan joutuneen etenkin pidemmillä altistusajoilla.
Monille pelastuspukua harkitsevalle tulee hankintapäätöksen esteeksi puvun suolainen hinta. Kun tarkastellaan ominaisuuksia ja mitä puvulla (ja sen asianmukaisella käytöllä) voidaan saavuttaa, niin hinta ei välttämättä tunnukaan enää niin pahalle - puku voi mahdollisesti pelastaa henkesi.
Monilla menee sekaisin kelluntapuvut /-haalarit ja pelastuspuvut. Erona näissä on se, että kelluntapuku on vaate jonka sisään ollaan kelluntaliivinomaisesti sijoitettu kelluttavia elementtejä - veden varaan joutunut kastuu kyllä läpikotaisin, mutta kelluntapukinetta oikein käyttäen ei uppoa. Pelastuspuku sen sijaan perustuu siihen, että ranteiden ja kaulan ympärillä on tiiviit lateksiset tai neopreeniset mansetit, jotka estävät veden menon puvun sisään. Riippuen kuivapuvun mallista, on jalkojen kuivana pysyminen ratkaistu joko nilkkojen ympärille tiivistyvillä manseteilla, neopreeni- tai kolmikerroskalvomateriaalista valmistetulla sukalla, joka on yhtä puvun kanssa, tai kunnollisella pukuun kiinnitetyllä vesitiivillä saappaalla. Pelastuspuku ei sinällään itsessään eristä kylmää vastaan, vaan puvun alle puettavat vaatteet ja sen myötä kehon ja veden väliin jäävä eristävä kerros ilmaa.
Kun puku on vesitiivis, kelluttaa (ja eristää) se sitä enemmän, mitä enemmän alla on vaatetta tietty.
Gore-Tex®
100 % Polyamidi, Kalvo: Gore-Tex® ePTFE
Ursuitin puvuissa tämä kangas esiintyy SeaHorse, SeaHorse SAR, RDS ja RDS WE -puvuissa.
Kangas ei ole ihan kaikista kevyimmästä päästä, mutta se mitä keveydessä hävitään voitetaan kestävyyspuolella, kuten olettaa saattaa. Hengittävyys on silti oikein hyvä sillä kuten Goren ominaisuuksiin kuuluu, kalvo päästää kosteutta ulos mutta ei päästä kosteutta ulkoapäin kankaan läpi.
Erityisesti SeaHorse ja RDS on kaikkia vesilläliikkujia kiinnostavia pukuja. SeaHorse on hyvin istuva teleskooppitorsonsa ansiosta, joten kun valitsee koon joka istuu omaan mittahaarukkaan, saa torson mittaa särmättyä haararemmin avulla. RDS:n etu on siinä, että vetskari jatkuu aina haaruksiin saakka, eli jos tarvitsee heitellä vettä kesken aktiviteettien (sorry, koskee ainoastaan miehiä ja ehkä erittäin neuvokkaita naisia), niin se onnistuu vetskaria raottamalla. SeaHorseen on kylläkin saatavilla erikseen tilauksesta pissivetskarin, joka on vaakasuunnassa kulkeva, n. 20 cm leveä vesitiivis vetskari puvun housuosassa "siinä" kohtaa.
Enemmän pukujen kustomointimahdollisuuksista myöhemmin tässä artikkelissa.
SeaHorse on kestävä ja monikäyttöinen puku, jota itse tykkään ajatella kuoriasuna tuulta, sadetta ja hurjempia merikelejä vastaan. Käytän sitä myös hyvän sään aikana veneillessä: vesillä liikkuessa on keskeistä muistaa pukea pelastuspuvun kanssa myös pelastusliivit (kääntävät!). Käytännössä toimintakyky säilyy parhaiten, kun käyttää paukkuliivejä sillä ne isot oranssit pellarit voi olla aika ahtaat puvun ja aluspukukerroksen päällä. Vaikka puku kelluttaa veden varaan joutunutta, niin ne eivät käännä - tärkeä ominaisuus esimerkiksi jos veden varaan joutumisen yhteydessä päätyy tajuttomaksi / tai ei vaan tajuissakaan saa asemoitua itseään sellaiseen asentoon, että saisi pidettyä nenän ja suun pinnan päällä.
Vinkki5: Kunnolla vaatetta alle, niin pelastuspuku on mitä parhain pilkkihaalari. Ehdottoman hyvä. Pelastuspuku päälle ja naskalit kaulaan kun jäillä liikutaan.
Gore-Tex® (light)
100 % Polyamidi, Kalvo: Gore-Tex® ePTFE
Ursuitin puvuissa tätä kangasta on käytetty MPS -puvussa sekä Gemino Venturessa.
Kangas on nimensä mukaan kevennetty versio normi-Goresta, joka tekee sen, että mikä keveydessä voitetaan, se kestävyydessä hävitään. MPS (Multi Purpose Suit) on siitä kiinnostava konsepti, että jos sinun nyt on välillä ryynättävä kangasta kuluttavissa ympäristöissä, voit aivan hyvin pukea puvun päälle kulutusta kestävän kuorivaatekerran ja silti säilyttää suhteellisen hyvän liikkuvuuden (ja hengittävyyden) kuivapuvun kanssa.
MPS on siis voittajan valinta aktiivisiin lajeihin, jossa liikkuvuus on tärkeää ja vaatekerrosten säätäminen on tärkeää harrastuksen aikana haittaamatta turvallisuusominaisuuksia.
• Melonta
• Retkiluistelu
• Veneily
• Kalastus
4-tex
100 % Cordura® -polyesteri, kalvo: PU
Ursuit puvut, joissa 4-tex -materiaalia on käytetty: AWS, Easy, Gemino Operative, Gemino Active, SeaHorse Comfort
4-tex on käytettävyydeltään aikalailla samaa, kuin mitä perinteinen Gore on. Ehkäpä tärkeimpiä eroja käytettävyydessä on, että siinä päästään parempaan keveyteen ja vaatemaiseen käytettävyyteen ja pehmeyteen. Hengitettävyys ja kulutuskestävyys jäänee kuitenkin himpun jälkeen GoreTexistä, mutta käyttökokemus on kokonaisuudessaan todella hyvä. Tunnetuin Urskan puku, jossa 4-tex on materiaalivalintana lienee tuo Easy. Easy on mm. ollut vesiurheilijoiden lisäksi kelkkajätkien ja -mimmien suosiossa - passaa siis yhtälailla kaikkeen vesillä- ja jäilläliikkumiseen kuten kaikkeen muuhunkin touhuun jossa haluaa säilyä 100% kuivana ja silti säilyttää vaatemainen, ketterä liikkuvuus.
Muut materiaalit
Ylläolevat materiaalit dominoi Varuste.netillä myytävissä pelastuspuvuissa - muilla kilpaileville pelastuspukujen valmistajilla voi olla ja onkin muita käytössä olevia materiaaleja. Lisäksi erikoisammattikäyttöön tarvittavat puvut saattavat kysyä myös muita materiaaleja/ ylläolevista materiaaleista tuunatuja versioita, joissa korostuu erikoiskäytössä tarvittavia ominaisuuksia.
Kun aletaan tarkastelemaan pukuja ja niiden CE- / SOLAS -sertifikaatteja, niin niissä kerrotaan, kuinka kauan esimerkiksi veden varaan joutunut uhri selviää hengissä jne. Täytyy muistaa, että kaikki tuotteen huippuominaisuudet täyttyvät ainoastaan siinä tapauksessa, että käyttäjä käyttää pukua täysin valmistajan antamien ohjeiden mukaan. Kevyempi pukeutuminen tai muiden kuin suositeltujen lisäpelastuspukineiden käyttö muuttaa asiaa aina.
Helppo tapa lämpimään aluspukeutumiseen on valita valmiita aluspukuja. Ursuitillakin on mallistossaan paria eripaksuista alushaalaria, joiden mitoitus, leikkaus ja kaavoitus on suunniteltu erityisesti toimimaan näiden pukujen kanssa.
Suurin osa pelastuspuvuista on tarkoitettu käytettävän päälimmäisenä kerroksena, jolloin alle täytyy valita tekemiseensä sopivimmat aluspukeutumiset. Vaikka puvuissa mainostetaankin hengittävyyttä, niin kaikki, jotka ovat kalvollisia kuorivaatteita käyttäneet niin tietävät että jos hikoilu on hurjaa, niin kosteuden poistuminen kalvon kautta ei ole yhtä nopeaa kuin mitä ihminen kyenee rehatessaan hikoilemaan. Siksi aktiiviseen toimintaan kannattaa valita hyvät ja tarkoitukseen sopivat, kosteutta seuraavaan kerrokseen siirtävät alusvaatteet (merinovillaa vaikka alle, ja tarvittavat välikerrokset). Staattisempaan touhuun sitten enemmän, ja esimerkiksi pilkillä käkkimiseen saakin laittaa jo ihan reippaasti lämmintä alle.
Pelastuspukujen pitävyys itse puvun rakenteen ja valmistusmenetelmän lisäksi perustuu mansettien tiiviyteen. Moni kokeekin kaulamansetin alkuun hyvin ahdistavana mutta lupaan, että siihen tottuu. Kaulamansetti on liian kireä silloin, kun ihan huomaa kuulevansa kohinaa ja pään värissä ja yleisessä olossa tuntuu selkeää muutosta. Siksi onkin tärkeää uuden puvun kanssa harjoitella kaulamansetin kanssa olemista vaikka kotona / kuivalla maalla puuhastellen jotta siihen tottuu ja pystyy katsomaan, että miten se tekeminen puku päällä sujuu. Harvemmin neopreeninen mansetti (joka on yleisimmin näissä käytössä) on niin puristava, sillä se on kuitenkin aika ohutta ja joustavaa materiaalia. Lateksisissa manseteissa täytyy olla koon kanssa vähän enemmän hököllä ja ottaa asiantuntevaan myyjätahoon yhteyttä, mikäli testatessa tuntuu aivan liian pieneltä - siihen on omat kikkansa saada käyttökelpoiseksi.
Yksi kaulamansettiin kiittyvä yleinen käyttövirhe on, että esim vaikkapa Easy -puvussa vetoketju kulkee ylös saakka: houkutteleva tilaisuus jättää vetskaria vähän raolleen, vai mitä? Kuitenkin näitä vetoketjullisia pukuja käytettäessä tulee muistaa, että raollaan oleva vetskari on yhtä tyhjän kanssa. Kätevää, kun puuhataan maissa, mutta vesillä on syytä tarkistaa aina, että mansetit on suorassa ja kaikki vetoketjut ovat kunnolla kiinni. Ainoastaan oikein puettu puku tarjoaa sen suojan, mitä se käyttäjälleen lupaa.
Suosittelemme aina muutostöissä, että työn suorittaa valtuutettu tekijä. Hyllyssä valmiina on myytävänä tyypillisimpiä kokoja, joissa on yhdistetty yleisin henkilön pituus yleisimpään kengän kokoon jne. Kaikkihan tähän muottiin eivät sovi, ja se on erittäin OK. Voi myös olla, että tarvitset joitain erikoisominaisuuksia, jota valmiissa, hyllystä löytyvässä puvussa ei ole. Jos tarvitset jotain muuta, kuin mitä henkarissa valmiina on, niin suosittelemme ottamaan meihin Varuste.netiin yhteyttä ja kartoitamme yhdessä mahdollisuudet ja tilaamme yhdessä unelmiesi pelastuspuvun.
Tällaisia ominaisuuksia voivat olla esimerkiksi:
• Jalkinekoon vaihto: Varastokoon puku tule aina tietyn koon jalkineella. Nämä perustuvat yleisimpiin kokoihin, esimerkikis L-koon puvussa on 43-koon kenkä. Jos tarvitset jonkun muun kokoista, niin sitten sinulle tilataan puku oikealla kengänkoolla.
• Jalkinemallin vaihto: Voit valita pukuun joko perussaappaan, neopreenisukan, kalvokankaasta tehdyn sukan tai järeän Thermo-bootsin.
• Lisävetoketjut: esim. "pissivetskari"
• Lisäosat: Kalastajat ovat tykänneet laitattaa pukuihin erilaisia lenkkejä, joihin voi ripustaa kätevästi limarätit tai haavin. Lisäksi pukuihin on tilauksesta saatavilla ylimääräisiä vedenpitäviä taskuja (ja myös taskuja, joiden ei tarvitse olla vedenpitäviä)
• Heijastimet: Jos ei olemassaolevat heijastimet riitä, niin niitä saa lisää!
• Mallinmuutostyöt / mittatilaustyöt: Joskus on syytä saada pidempää hihaa, pidempää lahjetta tai vain muuten mittasuhteiltaan erilaista pukua, kuin mitä hyllykoot tarjoavat. Varuste.netin henkilökunnasta löytyy tähän hommaan pätevät mittaajat, joiden kanssa voidaan katsoa, että mitä muutoksia on tehtävä/ tilataanko puku täysin mittojen mukaan. Tämä on hyvä idea, jos haluaa puvun, joka istuu kuin hanska.
• Personointi: Nimikoinnit, muut printit. Tehtaalta saa jonkinverran erilaisia ratkaisuja printteihin tietysti puvun ehdoilla.
Pienet korjaustyöt järjestyvät helposti käyttäjän toimesta. Aika tyypillisiä ovat pienet pistovauriot, jotka korjataan joko puvun mukana tulleilla pienillä, nurjalle puolelle silitettävillä paikoilla. Myynnissä on myös muita korjausmateriaaleja, kuten esimerkiksi Tear Aidia.
Isommat vekit ja saumaukseen liittyvät korjaustyöt on helpompi ja monesti myös kustannustehokkaampi ratkaisu teettää valtuutetussa huollossa. Tällöin työ sujuu ammattimaisin työvälinein ja lopputulos on toimiva takuulla. Sama homma koskee vetoketjun vaihtotöitä, ranne- ja kaulamansettien vaihtotöitä sekä jälkijättöisesti jalkineiden-/ sukkien vaihtotyöt.
Puvun käyttöikään voi vaikuttaa omalla toiminnallaan ja ylläpitävillä hoitotoimenpiteillä:
Vetoketjut
Pidä vetoketju aina puhtaana. Puhdista käytön jälkeen vetoketjusta mahdollinen lika, hiekka sun muut levät ja neulaset pois.
Muovisen vetoketjun voitelu on simppeliä hommaa. Puvun huoltopussukan mukana tulee pieni voide ja saa sitä ostettua myös erikseenkin - silikonivoide on hyvä. Voitele vetoketjusta AINOASTAAN hevosenkengänmuotoinen lukko siten, että otat sormien väliin vain pienen nokareen rasvaa ja levitä vetoketjun päädyn hevosenkengän muotoiselle alueelle ohut kerros niin, että se on voideltu, mutta että siihen ei jää mitään ylimääräistä kökköä.
(11,41 €, 付加価値税 0)
Metallisen vetoketjun voitelu on niinikään simppeliä, mutta suuritöisempää. Metallisen vetoketjun voiteluun käytä mehiläisvaha- tai parafiinipohjaista ainetta. Asiaan on myynnissä huulirasvapuikon näköistä vetoketjuvahaa. Voit voidella ketjun sen ollessa kiinni tai auki - kuinka vain. Tärkeää on, että ketju on puhdas ja levität vahaa siten, että metalliketju on selkeästi vahattu, mutta hampaitten väliin ei jää mitään ylimääräistä kikkaretta. Lopullinen viimeistely tapahtuu, kun suljet tai avaat voidellun vetoketjun riippuen siitä missä asennossa sen voitelit. Vältä turhaa vetoketjukelkan rämppäämistä - huolellinen kertaveto riittää siihen, että kelkka levittää vahan tasaisesti koko vetoketjun mittaan. Älä missään tapauksessa käytä metalliseen vetoketjuun silikonipohjaista voidetta!
(8,69 €, 付加価値税 0)
(6,95 €, 付加価値税 0)
(4,40 €, 付加価値税 0)
(6,95 €, 付加価値税 0)
Puvun kuivaus
Käytön jälkeen poista puvusta irtonainen lika ja laita puku kuivumaan hyvin ilmastoituun paikkaan. Parasta on ripustaa puku henkariin: Pukuhenkareitakin on kaikenlaisia. Osassa puku ripustetaan ylösalaisin kengistään ja osassa taas oikeinpäin siten, että henkarin koukku tulee kaula-aukosta läpi (HUOM: varo, ettet vaurioita kaulamansettia henkarin koukulla!) Myynnissä on myös tuulettimella varustettuja pukuhenkareita, jolloin voit hyvin pitää vetskarin melkein kokonaan kiinni, jättäen vetoketjun vain vähän auki, jotta kosteus poistuu tehokkaasti.
Kolmas tapa on kääntää puvun yläosa nurinpäin. Monissa puvuissa on lantion kohdalla ripustuslenkit, josta "puolikas puku" on näppärä ripustaa asiaansopivaan henkariin. Vältä puvun roikottamista henkseleistään, sillä puku on kuitenkin sen verran painava, että joustavat henselit väsyvät lörpöiksi alta aikayksikön.
(24,32 €, 付加価値税 0)
(22,25 €, 付加価値税 0)
(15,87 €, 付加価値税 0)
(17,15 €, 付加価値税 0)
Pienet pistovauriot
Vaikka kuinka varovasti käyttää pukua, niin kyllähän kaikki on aina mahdollista. Ihan pikkuiset pistovauriot tai minimaaliset palkeenkielet on helppo korajata valmiilla paikkasarjoilla. Jos puvussasi on neopreeniset kengät/ -sukat, niin neopreeniliima on siihen ratkaisu. Kumi- /thermosaappaalla varustetun puvun saapasosan korjaus menee saappaan korjauksen mukaan. Tutustu aina paikkamateriaalin käyttöohjeisiin, ennen kuin aloitat paikkaushommat.
(3,12 €, 付加価値税 0)
(5,67 €, 付加価値税 0)
(12,69 €, 付加価値税 0)