(60,49 €, TVA 0)
Monia mietityttää, että mikä olisi se omaan harrastukseen sopivimman paksuinen märkäpuku. Valitettavasti vastauksia taitaa olla ihan yhtä monta kuin vastaajaa, joten tässä oppaassa tarjoillaan aiheeseen yhtä näkökulmaa kirjoittajan toimesta. Ohjeista saanee kuitenkin kokonaiskäsityksen ja jonkinlaista viitettä, mistä lähteä hahmottelemaan omaa märkäpukusettiä. Lisäksi alla on ehdotuksia, kuinka voit saada märkäpuvustasi monikäyttöisemmän lisätarvikkeilla, jotta voit käyttää sitä hieman laajemmalla lämpötilaskaalalla.
0-2.5 mm puvut (+torsot, eli lyhyet puvut) sopivat lämpimiin vesiin ja lämpimään altaasen
Trooppisissa vesissä, kun veden lämpö huitelee siinä +30°C korvilla, niin on mitä mahtavin asu. Lisäksi nämä on olleet suosittuja valintoja uima-altaalla työskenteleville uimaohjaajille, -opettajille ja muille altaassa pitkiä aikoja kohtuu staattisesti viettäville.
3 mm:n puvut sopivat lämpimiin vesiin ja vesiurheiluun
Aika lämpimiin olosuhteisiin nämä 3mm puvutkin kannattaa valita. Henkilökohtaisesta näkökulmasta haarukka voisi olla suurinpiirtein 27-30+°C, mutta ihmiset tuppaavat tarjoamaan eroavia mielipiteitä +/- pari astetetta suuntaan tai toiseen.
Ihan mainon paksuinen puku Suomen kesään suppaukseen ja muuhun vedessä riehumiseen - tärkeintä on, että tällöin harrastuksessa on paljon liikettä. Laitesukellukseen siis auttamatta liian heppoinen vaikka komea kesäkeli olisikin - snorklailuun voisi olla todella hyvä kylläkin.
Pitkä vai lyhyt ohut puku?
Lämpimässä voi hyödyntää toki ylläesiteltyjä shortyjä tai olla kokonaan ilman pukua, mutta pidemmillä sukelluksilla tai toistuvina päivinä tehdyt sukellukset vaativat aina enemmän vaatetta kun kroppa pääsee jäähtymään toistuvasti. Toisaalta kannattaa miettiä myös, että millaista suojaa tarvitsee raajoilleen: Jos sukelluskohteella oletetaan olevan paljon meduusaa, polttiaisplanktonia ("merinokkosia") tai että viihdytään pitkiä aikoja matalissa syvyyksissä auringonpaisteessa, niin tottakai peittävämpi puku suojaa ihoa kaikista tehokkaimmin.
3mm puvusta saa kyllä monikäyttöisen ja sitä voi säätää lämpimämmäksi niin tarvittaessa neopreeniliiveillä, shortyillä, hupuilla, neopreenishortseilla tai / ja alle puettavilla lycra/ uv-vaatteilla /rashguardeilla (legginsit, paita) jolloin voi ajatella käyttävänsä pukua asteen-pari viileämmässäkin kuin missä sitä sellaisenaan muuten käyttäisi.
5 mm:n puvut sopivat viileisiin vesiin
Alkaen -lämpötila voisi olla sellaiset +20°C, ainakin jos laittaa huppua, torsoa, hanskaa ja ehkä jotain aluspukeutumista lisäksi. Näitä mainittuja lisävarusteita voi vähentää mielen mukaan aina tuonne +28°C saakka jolloin voi siirtyä kevyempään pukuun - jos haluaa. Kirjoittajan omassa aurinkolomakäytössä on nimenomaan tällainen pitkä 5mm puku, johon voi lisäillä torsoa, neopreenistä ohutta paitaa, huppua ja mitä kaikkea muuta aina lämpötilasta riippuen.
Kun on oiva valikoima kaikenlaista pientä asustetta ja -pukinetta, niin pystyy koostamaan aikalailla rajattoman määrän erilaisia variaatioita erilämpöisiin vesiin ilman, että pukuja tarvitsee olla ihan määrättömän montaa eri paksuista. Toki, jos harrastaminen on todella aktiivista ja eri lämpöisiä vesiä tulee säännöllisesti koluttua, niin oman mukavuuden kannalta yksinkertaisinta lienee hankkia kaikkiin eniten vierailemiinsa olosuhteisiin oikeanlaiset vermeet.
7-8 mm:n puvut sopivat kylmiin vesiin.
Jos Suomessa haluaa laitesukeltaa nimenomaan märkäpuvulla, niin tämä alkaa olemaan oikea valinta. Lisäksi vielä kunnon neopreenitossut +hanskat (väh. 5mm) ja 5-10 mm huppu. Pitkän puvun päälle kannattaa vielä pukea vielä lyhyen 5-7mm paksun torson lämmikkeeksi.
Omista lämpöviihtyvyysominaisuuksista riippuen paksuilla yhdistelmillä pärjäilee siinä +10°C --> ja sitä lämpimämmässä. Jotkut dyykkailevat kylmemmässäkin märkkärin kanssa, ja jotkut tykkäävät, että tällä lämpimällä yhdistelmällä kelpaa mennä vasta kesämmällä veden lämmön ollessa pinnan alla sellaista +15°C ja enemmän.
Lyhyt huomio painotuksesta paksuissa puvuissa / monessa kerroksessa neopreeniä:
Kannattaa muistaa, että tuossa on alkuun aika iso massa neopreenia, jolla on toki aikamoinen noste. Eikä siinä mitään: kompensoidaan nostetta sitten painoilla. Se kannattaa vaan taiten määritellä, harjoitella laskeutumista ja oikeaa painotusta ettei painoja tule käytettyä liikaakaan. Parhaimmillaan keskivartalon kohdalla oleva 10-14 mm kerros muhkeaa neopreeniä nimittäin tiivistyy yllättävän nopeasti laskeutumisen aikana, jolloin pinnalla harmina ollut noste pienenee ja laskeutumista helpottamaan asetetut painot muuttuvat syvemmällä jo liian raskaiksi.
Tämä ylläoleva on osoittautunut kinkkiseksi, kun esimerkiksi sukelletaan viileässä ja suolaisessa (esim Punaisella Merellä) jossa vesi on talvella viileää (tarvitaan paksu märkkäri TAI kuivapuku) ja vesi on supersuolaista JA tupataan tekemään hieman mökkirantaa syvempiä sukelluksiakin. Mutta tähän vaan tarvitsee itseltään keskittymistä ja siitä selviää, kun osaa ottaa sen huomioon.
Mikä muu vaikuttaa puvun ominaisuuksiin ja sitä kautta välillisesti myös hintaan?
Käytännössä neopreenia on kahdenlaista: edullista ja vähän kalliimpaa. Edulliselle neopreenille on toki paikkansa tässä maailmassa, mutta ei ehkä ainakaan paksuimmissa märkäpuvuissa, missä eristystä vaaditaan ja puettavuutta tarvitaan.
Arvokkaammissa neopreeneissä (kuuluisimpana kenties Yamamoto, jonka kehittämässä reseptissä ollaan saatu aikaiseksi mahdollisimman eristävä materiaali parhaaseen mahdolliseen paksuuteen, kelluttavuuteen ja joustavuuteen). Myös muut neopreenitehtaat ovat kehittäneet paljon materiaalejaan joustavaan suuntaan mukavuuden parantamiseksi sekoittamalla massaan mm. spandexia.
Lisäksi eroa löytyy yksityiskohdissa ja kaavoituksen tarkkuudessa. Kalliimmissa malleissa on siis pääsääntöisesti istuvampi leikkaus ja neopreeni laadultaan sellaista, että eristävyydestään huolimatta se joustaa ja se on mahdollista pukea kohtalaisen helposti päälle.
Minkä kokoisen puvun valitsen?
Pukuja on saatavilla sekä naisten- että miesten leikkauksella. Käytännössä naisten puvuissa on kapeampi hartialinja ja enemmän tilaa lantion seutuvilla ja rinnan korkeudella, kun taas miesten / unisex -puvut ovat leveämpiä harteista ja kapeampia lantion seudulta, eikä erityisiä muotoiluja ole otettu huomioon rinnanympäryksessä. Täytyy ottaa huomioon, että sukupuolesta riippumatta meitä on monen muotoista menijää liikenteessä, eli kannattaa rohkeasti kokeilla kaikkia malleja, jos ei ensimmäinen arvaus oikein osunut puvun mallin suhteen lähellekään.
Eri valmistajan malleissa on myös jonkin verran eroja, ja mittataulukot on nähtävillä kunkin puvun yhteydessä - ainakin melkein kaikkien.
Aika hyvin voi luottaa siihen, että oma mitta menee taulukkojen kanssa yhteen. Yleisohjeena varmaan sen voi sanoa, että jos on ihan kahden koon rajalla, niin itse valitsisin ohuemmassa puvussa sen pienemmän, sillä materiaali antaa kyllä helposti periksi ja ajan mitaan se virttyy joka tapauksessa. Sen sijaan jo puhutaan paksuista puvuista, niin siinä materiaali ei väsy niin nopeasti eikä toisaalta anna yhtä paljon periksi kuin ohuet, joten siinä saattaisi olla se isompi parempi. Muttei tietenkään aina: kaikki vaikuttaa kaikkeen, kropan muoto, -rakenne, -koostumus jne. Eli sovittamalla ainoastaan voi taata itselleen istuvimman puvun.
Kannattaa aloittaa sopivan puvun valinta määrittämällä seuraavat asiat:
1) Missä lämpötiloissa aiot pukua käyttää, ts. minkä paksuisen valita?
2) Katsele malliston joukosta kiinnostavimmat ja itseä miellyttävimmät mallit ja kokeile, mikä niistä istuisi parhaiten
2.1) Tarvittaessa kokeile myös muita merkkejä ja neopreenimateriaaleja - kaksi samankokoista pukua eri materiaaleista valmistettuina saattavat istua ihan eri tavalla
3) Tarvitsenko valitsemaani pukuun lisävarusteita (huppua, hanskaa, liiviä, shortsia, rashguardia jne, jne)
4) Turvallisia ja elämyksellisiä vesiurheiluseikkailuita!