(8,54 €, MOMS 0)
Maten är den bästa delen av utflykten.
En vanlig, lugn stund utomhus blir en utflykt omedelbart när man packar upp sin matsäck eller börjar koka eftermiddagskaffe. För en rask dagsutflykt kan man laga eller värma mat hemma och lägga den i en vanlig eller mattermos, njuta en varm lunch i naturen och sedan fortsätta sin utflykt.
Å andra sidan, om man har en lång vandring framför sig, vill man troligen ha lika lätt, torkad och näringsrik mat som möjligt. I detta fall är friluftsmat det bästa valet (eller själv torkade delikatesser om man vill. Tips för torkning av mat och goda helheter hittas här på finska). Om utflykten inte är så lång att man skulle behöva många andra utrustningar, vi rekommenderar att du köper din favoritmat i en supermarket och njuta en fantastisk lunch i naturen. Utöver säsongens delikatesser som du hittar i affärer, beakta också skogens eventuella gåvor som du kan använda för att höja din gourmet-upplevelse till en helt ny nivå. Med tanke på svampar, ta alltid smör, salt, (peppar) och lök med dig till skogen, om de inte ännu är en del av din normala friluftsutrustning.
Vilken mat till vandringar?
På vandringar bär man alla mat på ryggen, alltså är matens vikt och den plats den tar i ryggsäcken viktiga saker att tänka på. Friluftsmat är idag så väl packad/torkad att genom att bara tillägga med varmt vatten och vänta en liten stund får man en rätt som smakar ganska hemlagad. Beroende på utflyktens längd och natur, glöm inte se om att du har och äter tillräckligt mat i förhållande till din energiförbrukning, för att inte tala om hydratation.
Webbsidan utinaturen.fi presenterar en grov beräkning av energiförbrukning på vandringar:
”På en lång vandring med ryggsäck kan den till och med stiga till över 4 000 kcal per dygn. På motsvarande sätt är dagsförbrukningen under en vandring för en 75 kilo tung man, vars ryggsäck väger 22 kilo, 3 600–5 500 kcal. I krävande och kalla förhållanden ökar förbrukningen.”
Källan: https://www.utinaturen.fi/friluftslivetsabc/friluftsmat/energibehov
Att bära vatten är en helt annan historia. I Finland kan man lugnt ta vatten i många platser för matlagning, särskilt om man kokar vatten före användningen för att eliminera bakterier och andra. Om du inte har möjlighet att koka vatten, är vattenrenare och vattenreningstabletter utmärkta lösningar för en trygg användning av vatten (till exempel för drickande).
Varuste.nets sortiment omfattar över 100 olika friluftsmat från Real Turmat, Blå Band, LYO Foods, Trek'n Eat och Tactical Foodpack. Det finns bra alternativ för alla, köttätare, veganer och vegetarianer.
(8,54 €, MOMS 0)
(7,97 €, MOMS 0)
(7,97 €, MOMS 0)
(7,97 €, MOMS 0)
Som nämnts behöver man inte något massivt äventyr för att kunna äta utomhus. En lunch eller en kvällsmat i naturen piggar upp det vardagliga livet med friluftsmat, hemlagad matsäck, ett mål som man har plockat och lagat helt i naturen, eller ett ledigt veckoslut i gott sällskap med en läcker måltid.
Beroende på utflyktens längd, väder, osv., kan man variera utflyktens meny utan begränsningar. På långa vandringar i vildmark baserar vissa människor sin meny endast på friluftsmat, eller delvis eller helt på mat som de har torkat dem själva. Till korta njutningsutflykter av typ glamping, å andra sidan, kan man ta tyngre och färskare saker med sig. På kanotturer kan man ha även ett litet gaskylskåp som håller till exempel sushi och champagne vid en idealisk temperatur. Den enda begräsningen är din fantasi och förhållanden, alltså bli kreativ och befria din inre gastronom.
Kalasande på en sommarkväll i Repovesi nationalpark: man ka bära färska ingredienser på en utflykt på en eller två nätter. Vi har talat mycket om mattermosens mångsidighet och här är en till: fläskfiléer har marinerats hemma med olja, lime, koriander, vitlök och ingefära, och sedan packats i en tät plastpåse och låtits vila i kylskåpet före utflykten. På utflyktsmorgonen läggs de kalla, marinerade delikatesserna i en mattermos (fortfarande i plastpåsen), och man kan också lägga en engångsiskubspåse för att hålla filéer färska för det hela sommarveckoslutet. Vi rekommenderar ändå att du tillreder de känsligaste ingredienserna först. Som birätt har vi sommarsäsongens delikatesser, minipaprikor.
En gång till: en kort en natts utflykt och en lämplig matsäck. En portion potatis kokades med Jetboil väldigt snabbt. Hemhackad sallad smaksattes med vildörter i naturen och med dill som hade tagits med för potatis. Serverades med en ganska enkel mat, senapssill. Glasburken väger inte för mycket om man inte behöver bära den i flera veckor.
Ett härligt mellanmål på sommardagen bestod av mini broccoli och pimiento spadrons (olja och lätt kryddning gjordes hemma och grillades i destinationen), rödbetshummus (tillreddes hemma, packades i en matlåda) och en baguette som köptes i en affär – ett enkelt mål som ger litet lyx till eftermiddagen.