(182,47 €, MOMS 0)
Text (original på finska) och bilder: Ilari Hauhia
Vintervandring är ett utmärkt sätt att uppleva naturen i ett nytt element. Skogar, berg och sjöar ser mycket annorlunda ut under snö och is. En annan fördel med vintervandring är att på vintern behöver man inte vara rädd för myggor eller fästningar.
Dagsutflykter är ett naturligt sätt att börja vandra på vintern. På dagsutflykter behöver du inte nödvändigtvis någon annan utrustning än lämpliga friluftskläder. Det lönar sig ändå att satsa på bra kläder.
I vinterförhållanden rekommenderas det att klä sig enligt lager på lager-principen som består av ett hudnära innerskikt, ett eventuellt mellanskikt och ett ytterskikt. En bra tumregel är att kläderna är lämpliga om man fryser lite när man går ut. Då värmer motionen sannolikt just lagom.
Det finns många olika material som används för att tillverka underställ men merinoull är ett av de bästa alternativen. Merinoull känns mjuk och varm även om den blir våt, och den börjar inte lukta illa även om den blir svettig. Produkter av merinoull är ändå ganska dyra. Om du har en mindre budget fungerar ett tekniskt underställ till exempel av polyester också bra.
Mellanskiktet är ofta nödvändigt särskilt när det är så kallt att bara ett underställ och ett ytterskikt inte är tillräckligt varma. Fleece är ett bra, varmt och andningsbart material för mellanskiktet. Om ditt mellanskiktsplagg har ett blixtlås kan du använda det för att reglera värmen. Ju varmare du är desto mer kan du öppna blixtlåset. Utöver fleece är även ylletröjor bra mellanskiktsplagg.
Varför är merinoull ett oslagbart material?
Som ytterskikt kan du använda till exempel en sportjacka, en softshelljacka eller en skaljacka. Det är möjligt att vandra även med vinterjackor men de är inte vanligtvis särskilt andningsbara. Dessutom är de lite för varma för motion, i synnerhet om det inte är särdeles kallt.
Vinterjackor har ändå en viktig roll i vintervandring. Om man vill rasta, äta matsäck eller bara beundra landskapet är det bra att ta en varm pausjacka med sig. På vintervandringar överraskar kylan snabbt en stillastående vandrare och därför rekommenderas det att lära sig att dra på sig en varm jacka genast när man stannar för en paus.
Valet av en pausjacka beror mycket på väderförhållanden. Till exempel vid töväder kan en relativt lätt dun- eller syntetjacka räcka för att värma dig. Men när temperaturen sjunker till exempel till minus 25 behöver man betydligt varmare plagg. Förhållandet mellan värme och vikt i dunjackor är vanligen bättre än i syntetmaterial, men när dunet blir blött förlorar det snabbt sin isolerande förmåga medan syntetiska fiber värmer även när blöta.
Stigar särskilt i de populäraste nationalparkerna och andra utflyktsmål är ofta trampade och lätta att vandra även på vintern även om man har bara kängor med sig. Om man vill kan man även fästa halkskydd såsom Snowline Chainsen Pro vid kängorna för att underlätta gången till exempel på isiga sluttningar. Om du vill gå utanför de populäraste stigarna är det möjligt att du behöver snöskor eller turskidor.
En natt i naturen på vintern
När man har försökt vintervandring på dagsutflykter vill man ofta ge sig ut på längre vandringar under vilka man övernattar i naturen. Då behöver en vandrare mer utrustning.
För det första, ta med dig ett tält. Vid valet av ett tält fäst uppmärksamhet på dess snötålighet och antalet personer som kommer att sova i det. Tältens lämplighet för vintervandring nämns ofta i produktbeskrivningarna. Till exempel är Fjällräven Abisko Endurance 2 ett tält som passar väldigt bra för vintervandringar av två personer.
Vinteramping Välj rätt Fjällräven-tält Välj rätt Helsport tält
I national- och naturparker i Finland, särskilt i de nordligaste parkerna, finns det ofta ödestugor med kaminer som är sköna att använda på vintervandringar. Även om man tänker övernatta huvudsakligen i ödestugor är det bra att ha ett tält med sig för säkerhets skull.
Utöver ett tält behöver du en tillräckligt tjock sovsäck. Många tillverkare följer standarden EN 15357 som ger riktgivande information om den temperatur som sovsäcken lämpar sig för. Comfort-värdet motsvarar den lägsta temperatur vid vilken en ”standardkvinna” sover bekvämt. Limit-värdet anger samma sak för en ”standardman”. Extreme-värdet anger den lägsta temperatur vid vilken sovsäcken skyddar sovaren mot hypotermi. Till exempel är RAB Neutrino 800-sovsäckens Limit-värde -22 grader vilket gör den en bra vintersovsäck.
Utöver en sovsäck behöver du ett isolerande liggunderlag. Liggunderlagens isoleringsförmåga anges med ett R-värde som borde vara minst 5 för liggunderlag som används på vintern. Till exempel är Exped Dura 8R M ett bra val för vintervandringar.
Spritkök, såsom Trangia, och gaskök fungerar bra även på vintern, men för gaskök måste man beakta den använda gasens köldbeständighet. Det tryggaste alternativet för väldigt kalla förhållanden är ändå ett multibränslekök för vilket man kan använda även bensin som bränsle. Vi kan rekommendera till exempel Primus OmniLite Ti.
På grund av kylan behöver kroppen betydligt mer energi på vintervandringar än normalt. Därför rekommenderas det att man tar mer mat med sig än på sommaren. Dessutom är törstkänslan inte alltid lika stark i kylan som normalt och därför är det viktigt att se till att man dricker tillräckligt med vatten. Vid behov kan man smälta ren snö med hjälp av ett stormkök för att få vatten, men glöm inte att ta tillräckligt med bränsle med dig.