Oletko Viranomainen? Meiltä 10% Viranomais­alennus lähes kaikkiin tuotteisiin - Katso ohjeet »

Kalastusvarusteet mökille


Kalastus by Varuste.net / Toimisto-Jorma, 2.6.2021

Millaiset varusteet leppoisaan mökkikalastukseen?

Monesti törmää sellaiseen ajatteluun, että “ei niiden kamojen nyt niin pilkun päälle pidä olla, kun en mä mikään ammattilainen ole” 

Korjaava mielipide on kylläkin se, että jos nimenomaan ei ole mikään ammattilainen ja tekeminen on satunnaista, niin kyllähän varusteiden pitää tällöin tukea mahdollisimman hyvin onnistumisia sen kerran, kun tekemiseen taas ryhtyy.

Porukalla on mökeillään ja satunnaisessa lomakäytössä monesti kalastusvälineinä vähän sitä sun tätä ja sääntönä lienee, että kun kalavehkeet kaivetaan esiin, niin jos ei vapa ole rispaantunut säleiseksi vitsaksi, niin ainakaan halpa talvehtinut monofiilisiima ei kestäisi kolmipiikkiä suurempaa saaliskalaa.

Hyvän varusteen ei tarvitse olla missään nimessä se kallein, mutta sen täytyy olla tarkoituksenmukainen ja hyvä. Hyvä varuste säilyy hyvänä ainoastaan, jos sitä hoitaa hyvin. Vinkkejä yksinkertaisen mutta mahtavan mökkivirvelöintisetin valintaan:

Kannattaako valita vapa-kela -setti?

No kyllähän se kannattaa. Seteissä on saatu mätsättyä vapa juuri sopivankokoiseen kelaan ja kokonaisuus on kaikinpuolin sopusuhtainen sekä yllättävän edullinen.

Speksit, joihin kannattaa keskittyä: vavan pituus ja -materiaali: Käytännössä tärkein seikka mihin nämä ominaisuusyhdistelmät vaikuttaa on heitettävän vieheen painoon (casting weight). Onneksi tuotteiden sivuilla on erikseen yleisesti kerrottu suoraan, että minkä kokoista viehettä kannattaa siimannokkaan valita, niin ei itse tarvitse laskeskella ja päätellä.

Ylläolevaan viitaten vapa-kela -paketeissa kela on tehtaan asiantuntijoiden toimesta paritettu kuhunkin keppiin. Oletusarvoisesti kela on vavan tapaan sen hintaluokan paras vaihtoehto. Tuotetiedoissa on yleensä kerrottu kelan materiaaleista ja esimerkiksi jarrumekanismin toiminnasta tarkemmin. Tärkein tieto peruskäyttäjän kannalta on kuitenkin puolan vetoisuus, joka ilmoitetaan niin, että minkä verran minkäkin paksuista siimaa mahtuu ja toisaalta siinä samalla esitetään yleensä suositus kyseiseen kelaan. Jos erityisesti haluaa käyttää muuta siimaa kuin suositeltu, niin on sekin tietenkin mahdollista.

Vavan ominaisuudet

Jos toivot ainaostaan yhtä tai maksimissaan kahta vapaa jotka passaisi monipuolisesti kaikkeen on tiedostettava, että vapa kaikkeen kalastukseen tulee olemaan sopivan hyvä kompromissi. Jos halutaan kunnon järeetä jerkkivapaa vaikka hauenkalastukseen niin se olisi sitten oma asiansa, samaten kuin erityisesti vaikka jigaukseen suunniteltu vapa olisi tuntoherkempi ja täten yleisheittokalastusvapaa jäykempi. Tämä sanottuna on todettava, että kyllä keskihintainen, laadukas avokelalle tarkoitettu heittokalastusvapa on silti yllättävän monikäyttöinen. Ainoa aidosti rajoittava tekijä eri kalastusmuotoihin on kullekin vavalle määritelty käytettävän vieheen minimi- ja maksimipainot.

Jigaus on heittokalastusta parhaimmillaan

Huomioonotettavaa kelan valinnassa

Avokeloja käytetään yleisesti heittokalastuksessa rannalta tai veneestä. Nämä perustason avokelat joista tässä artikkelissa on puhuttu passaa pienimuotoiseen uisteluun. Isoon tekemiseen tietenkin vaaditaan sitten isommat vehkeet.

Siiman valinta

Siimaa on saatavilla kahdenlaista. Yleisesti ottaen edukkaampaa monofiilisiimaa, joka on sitä perinteistä muovisen ja “läpinäkyvän” oloista siimaa. Toki monofiilisiimaa saa myös eri värisinä ja eri paksuisina erilaisiin olosuhteisiin. Monofiilisiimoja on polymeerirakenteensa ansiosta saatu kehitettyä useaan eri suuntaan - ohuemmaksi, lujemmaksi ja vähemmän venyväksi. Nämä em. hienoudet vaikuttavat mm. monofiilisiiman hintaan.

Perinteistä monofiiliä käytetään tosiaan sen joustavuuden ja helpon solmittavuuden johdosta pääsääntöisesti ainoastaan vetouistelussa. Toisaalta monofiilin paikka kuitusiiman parina metrin mittaisena tipettinä on paikallaan vaikkapa hauenkalastuksessa.

Monofiilisiiman valintaan ohjeita:

• Vetouistelussa monofiilisiiman sopiva paksuu on noin 0.30-0.40 mm.

• Pilkkimisessä käytetään ohuempia 0.10-0.30 mm siimapaksuuksia saaliskalan koon mukaan ja

  • Lohen soudussa käytetään yli 0.40 mm paksuja monofiilisiimoja.

Kuitusiima:
Kuitusiima on suosittu ja aikas ylivoimainen siima. Kuitusiimaa käytetäänkin sitten melkein missä vain heittokalastuksen muodossa. Kuitusiiman valinnassa tärkeimpänä valintakriteerinä on siiman paksuus. Nykyisissä kuitusiimoissa vetolujuus on vähintäänkin riittävä, jos vain paksuus on jotakuinkin sopivaa aiottuun kalastusmuotoon ja toisaalta omaan kelaan.

Kuitusiima on monofiilisiimaan nähden tyyriimpää, mutta se kyllä sitten kestää. Se on aina muistettava minä tahansa siiman kanssa, että siima on vain niin vahvaa kuin sen heikoin kohta. Jos siis siima on päässyt rispaantumaan kivikkoon kiinni jäädessään on syytä trimmata säännöllisesti huonot palat pois ja solmia viehe/ leikari/ peruke/ tipetti taas tuoreeseen ja virheettömään siimaan.

Roskiin menevä siimanpätkä otetaan varmaan talteen, eikä vahingossakaan jätetä rannoille lojumaan, sillä siimanpätkät ovat muille otuksille erittäin hengenvaarallisia kapistuksia. Ota tavaksi pitää pientä roskista taskussa tai kalapakissa ja jos näet kalareissuilla muiden jättämiä siimasotkuja, niin ole parempi ihminen ja auta siivoamaan rannat siimattomiksi.

Jos haluaa hifistellä siiman valintaohjeilla, niin alla olevassa artikkelissa on aiheesta paljon lisää informaatiota:

Siiman valintaopas

Kuinka pitää kamat kunnossa mahdollisimman pitkään, parhaat vinkit:
Kalastuksen jälkeen kannattaa purkaa varusteet ja huuhdella asianmukaisesti.

  • Kela (ja puolalla oleva siima) kannattaa huuhdella runsaalla makealla puhtaalla vedellä ja jättää kuivumaan - ei aurinkoon kuitenkaan. Kuiva kela siimoineen säilötään jonnekin kuivaan ja varjoisaan paikkaan joko omassa hengittävässä pussissaan tai siististi kalapakkiin.
  • Vapa puretaan osiin (yleensä kahteen osaan), puhdistetaan mahdolliset pölyt ja mönjät ja säilötään mielellään vapapussiin auringolta suojaan.
  • Käytössä olleet vieheet huuhdellaan ja kuivataan ennen säilömistä kalapakkiin tai vieherasiaan. Ruosteisessa vellissä lilluvat tylsät viehekoukut eivät inspiroi ketään kalalle.

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Tervetuloa Rapalan kalapäivään torstaina 2.6.2022

Tervetuloa viettämään unelmien kalapäivää torstaina 2.6.2022. Asiantuntijat ja kala-ässät ovat paikalla ja tavattavissa klo 14-20. Tapahtumien päänäyttämönä toimii hienon uuden myymälämme etupiha/ sisäänkäynnin lähettyvillä sekä kalastusosastollamme myymälän perällä. ...

Garmin inReach -laitteiden hyödyt ja käyttötarkoitukset

Garmin inReach -laitteet tuovat turvaa ja yhdistää sinut läheisiisi seikkailulla kuin seikkailulla Parhaat seikkailut koetaan yleensä kaukana sivistyksestä. Vuoren rinteillä kiipeiltäessä, syvällä metsässä vaellettaessa tai merellä melottaessa voi kokea olevansa rauhassa lu...

Siiman valintaopas

Siima valitaan käytettävien välineiden, vieheiden sekä tavoitellun kohdekalan oletetun koon mukaan. Siiman valitsemisessa ohjenuorana voisi pitää, että nykyään perinteistä monofiiliä käytetään sen joustavuuden ja helpon solmittavuuden johdosta pääsääntöisesti vetouistelussa...