(49,91 €, alv 0)
Trädikiipeilyn aloittaminen - näillä opeilla ja varusteilla pääset vauhtiin
Lumen alta paljastuva kevät ajaa jälleen ulkokiipeilyn harrastajat kohti kallioita.
Kenties tänä vuonna voisi olla sopiva hetki uudelle kiipeilymuodolle, ja ottaa trädikiipeily haltuun?
Trädikiipeily, eli traditionaalinen kiipeily, tarkoittaa alaköysikiipeilyn muotoa jossa kiipeilijä asettaa itse mukanaan kantamansa varmistukset kallioon. Siinä missä sporttikiipeilyssä kalliossa odottaa valmiita pultteja jatkoja varten, tulee trädikiipeilijän varmistaa oma kiipeilynsä esimerkiksi camuiksi ja kiiloiksi kutsuttujen välineiden avulla.
Trädikiipeilyn aloittamisen etuna se avaa kiipeilijälle valtavan määrän uusia reittejä kiivettäväksi valmiiksi pultattujen sporttireittien ohelle. Sopivia kiipeilykohteita voi etsiä esimerkiksi 27Crags-nimisestä sovelluksesta. Trädireitit seurailevat usein kallioiden halkeamia, minkä vuoksi trädikiipeilyssä vaaditaan usein halkeamakiipeilytekniikan eli “jammaamisen” osaamista.
Monet kiipeilijät kokevat trädikiipeilyn “puhtaana” kiipeilyn muotona, joka korostaa erityisesti kiipeilyn psyykkistä puolta. Kiipeilijän tulee luottaa omiin taitoihinsa, sillä kiipeilijän turvallisuus on itse asetettujen varmistusten varassa.
Varmistaminen trädikiipeilyssä
Trädikiipeilyssä varmistuksen hoidetaan nykyään pääasiassa camujen ja kiilojen avulla, jotka upotetaan kallion halkeamiin. Camut ovat liikkuvaleukaisia varmistusvälineitä, joissa leukojen molemmat puolet asettuvat kalliota vasten. Kiilat ovat puolestaan passiivisia varmisteita, jotka nimensä mukaisesti kiilataan sopiviin kallionkoloihin. Sekä camuja että kiiloja on tarjolla pienistä suuriin kokovaihtoehtoihin.Koska trädikiipeily on urheilukiipeilyä vaativampaa, edetään lajin pariin yleensä siinä vaiheessa, kun kalliokiipeilyssä vaadittavat taidot ovat jo tulleet tutuiksi urheilukiipeilyn kautta. Noviisin ei välttämättä kannata hypätä suoraan trädikiipeilyn pariin, ja kokeneen kiipeilijänkin kannattaa turvallisen kiipeilyn takaamiseksi käydä trädikiipeilykurssilla, jolla opetetaan turvallinen varmistusten asettaminen sekä esimerkiksi trädiankkureiden tekeminen.
Camut ja kiilat haltuun
Kun kurssit on käyty, on monella edessä trädikiipeilyvarusteiden hankinta. Kalliolla mukana kulkevaa camujen ja kiilojen kokoelmaa kutsutaan harrastajien keskuudeksi rackiksi tai räkiksi. Eri olosuhteet vaativat luonnollisesti erilaisia rackeja, mutta niin sanotulla tuplarackilla pääsee harrastuksessa jo pitkälle.
Sinkkurack tarkoittaa käytännössä yhtä kamujen ja kiilojen kokosarjaa pienimmästä isoimpaan. Periaatteessa mikään ei estä sekoittamasta eri valmistajien camuja ja kiiloja yhteen rackiin, mutta eri valmistajien kokojen nimeämiskäytännöt vaihtelevat suuresti. Usein onkin suositeltua valita yhden valmistajan camujen setti. Esimerkiksi Black Diamondin tapauksessa tämä tarkoittaisi kokoja 0,3-4, ja Totemin kohdalla kokoja 0,5-1,8.
Tuplarack tarkoittaa puolestaan kaksinkertaista sinkkurackia, joissa jokaista camun kokoa on mukana kaksi kappaletta. Kiiloja voi olla kiipeilijän mieltymyksistä riippuen mukana yksi tai kaksi settiä. Myöskään suurimpia camujen kokoja ei välttämättä tarvita kuin yksi kappale, ja joillain pienempihalkeamaisilla kallioilla niitä ei tarvita lainkaan. Mikäli kiipeää kaverin kanssa, on kuluja säästävä vaihtoehto hankkia molemmille kiipeilijöille sinkkurack ja yhdistää varusteet kalliolla.
Varmistusten ohella trädikiipeilijän kannattaa hankkia myös kiila-avain, jonka avulla mahdollisesti hankaliin paikkoihin jumiutuneet camut ja kiilat on helpompi poistaa. Lisäksi trädikiipeilyssä hyödynnetään niin sanottuja alppijatkoja, joissa kahden sulkurenkaan välissä käytetään useimmiten 60 senttimetrin slingiä. Muutenkin trädikiipeilijän kannattaa kantaa mukanaan muutamia slingejä. Tarvittavista varusteita ja muista kiipeilymuotoon liittyvistä yksityiskohdista kerrotaan tarkemmin myös trädikiipeilykurssien yhteydessä.