Oletko Viranomainen? Meiltä 10% Viranomais­alennus lähes kaikkiin tuotteisiin - Katso ohjeet »

Randohiihtomonojen valinta


Talviurheilu, Vapaalasku, Valintaoppaat, Leijahiihto by Ilari H., 15.5.2024
Randohiihto, joka tunnetaan myös nimillä touring-hiihto tai alppitouring, on hiihtomuoto jossa yhdistyvät pitkä vaellusmainen hiihto sekä laskettelu. Randohiihdossa laskettelusuksiin asennetaan skinit eli nousukarvat, joiden avulla suksien avulla voi hiihtää ylämäkeen. Huipulla nousukarvat otetaan pois, ja parhaassa tapauksessa laskettelijalla on edessään upea lasku koskemattomalla lumella.

Randohiihdon onnistumiseksi oikeanlaisten randohiihtomonien valinta on kriittistä. Sopivat monot tekevät hiihtämisestä sekä laskemisesta helpompaa, hauskempaa, kevyempää ja ehkäisevät rakkojen syntymistä.

Mieti käyttötarkoitusta ja painoa

Randohiihtomonojen valinnassa ensimmäinen askel on miettiä, millaiseen hiihtoon niitä eniten tarvitset. Jos suunnitelmissasi on pitkiä nousuja ja kevyttä kalustoa arvostavia retkiä, kannattaa harkita kevyempiä ja joustavampia monoja, jotka helpottavat kiipeämistä. Jos taas painotat laskettelunautintoa ja suorituskykyä alamäessä, valitse jämäkämmät ja tukevammat monot, jotka tarjoavat paremman voimansiirron ja kontrollin laskiessa.

-9%
Tecnica Zero G Tour Pro Mens
Lajit‪»Vapaalasku‪»Monot‪»Vapaalaskumonot‪»
Tecnica Zero G Tour Pro Mens
Kampanjahinta alkaen 555,63 €
(448,09 €, alv 0)
(41)
Heti saatavilla
Alk. -22%
K2 Dispatch Pro Mens
Lajit‪»Vapaalasku‪»Monot‪»Vapaalaskumonot‪»
K2 Dispatch Pro Mens
Kampanjahinta alkaen 570,65 €
(460,20 €, alv 0)
Outlet-hinta alk. 520,00 €
(2)
Heti saatavilla
-4%
Scarpa Maestrale
Lajit‪»Vapaalasku‪»Monot‪»Vapaalaskumonot‪»
Scarpa Maestrale
Kampanjahinta alkaen 429,00 €
(345,97 €, alv 0)
(1)
Heti saatavilla
-13%
Dynafit Tigard 130 Boot
Lajit‪»Vapaalasku‪»Monot‪»Vapaalaskumonot‪»
Dynafit Tigard 130 Boot
Kampanjahinta alkaen 652,00 €
(525,81 €, alv 0)
Heti saatavilla

Vaikka kevyempi ja joustavampi mono on karkeasti sanoen parempi ylämäessä ja jämäkkä ja tukeva alamäessä, yhdistyvät näiden ominaisuudet usein kalliimmissa monoissa. Näin budjettia venyttämällä saa usein etua sekä ala- että ylämäen ominaisuuksiin.

Ylämäkeen suunnitelluissa monoissa varsi on usein pystympi ja laskemiseen tarkoitetuissa se kallistuu tiukemmin etuviistoon. Joskus kulmaa voi myös säätää. Myös varren korkeus vaihtelee, ja korkeampi varsi tarjoaa paremmin tukea esimerkiksi haastavalla lumella laskettaessa.

Scarpa F1 LT
Lajit‪»Vapaalasku‪»Monot‪»Randomonot‪»
Scarpa F1 LT
599,00 €
(483,06 €, alv 0)
(2)
-7%
Tecnica Zero G Peak
Lajit‪»Vapaalasku‪»Monot‪»Randomonot‪»
Tecnica Zero G Peak
Kampanjahinta alkaen 555,63 €
(448,09 €, alv 0)
(1)
Heti saatavilla
-4%
Tecnica Zero G Peak Carbon
Lajit‪»Vapaalasku‪»Monot‪»Randomonot‪»
Tecnica Zero G Peak Carbon
Kampanjahinta alkaen 729,00 €
(587,90 €, alv 0)
Heti saatavilla
-6%
Salomon S/LAB MTN Summit
Lajit‪»Vapaalasku‪»Monot‪»Randomonot‪»
Salomon S/LAB MTN Summit
Kampanjahinta alkaen 565,34 €
(455,92 €, alv 0)
(2)
Heti saatavilla

Pääsääntöisesti ylämäessä vietetään ajallisesti enemmän aikaa, jolloin mukavuutta arvostavalle käyttäjälle ylämäen suorituskykyyn liittyvät asiat kuten varren liikkuvuus ja keveys voivat olla tärkeimpiä seikkoja. Toisaalta monille lopussa odottava lasku on matkan palkinto ja päämäärä, jolloin ollaan on valmiita tekemään uhrauksia mukavuudesta ja keveydestä, jotta itse lasku sujuisi mahdollisimman hyvin.

Painon osalta keveyteen ja ylämäkeen optimoidut monot painavat yleensä alle 1400 grammaa (koko 26,5). Keskiluokkaa edustavat noin 1400–1600 grammaa painavat monot, ja sitä painavammat monot alkavat olla jo painavat pitkiin randohiihtoihin, joskin ne tarjoavat usein parempaa alamäen suorituskykyä. Monon sopivaan painoon vaikuttaa myös suksivalinta, sillä jäykän ja leveän suksen hallitseminen hyvin kevyellä monolla voi olla haastavaa.

Istuvuus ja sovittaminen

Monon istuvuus on avainasemassa, sillä se vaikuttaa sekä mukavuuteen että suorituskykyyn. Randohiihtomonot tulisi sovittaa huolellisesti, ja ne saavat olla tiukat, mutta eivät saa puristaa. Optimitilanteessa solkia ei tarvitse kiristää kovin tiukalle, ja mono pysyy siltikin hyvin jalassa. Näin verenkierto jalassa pysyy parempana.

Randohiihtomonoissa on mahdollista hankkia sisäkenkä ja ulkokuori myös erikseen. Näin mikäli yksikään vaihtoehto ei suoraan istu omaan jalkaan suoriltaan, voi tilannetta parantaa valitsemalla sisäkengän ja kuoren erikseen. Myös pohjalliset ovat usein vaihdettavissa. Monojen ja sisäkenkien istuvuutta voi myös usein muokata väljempään suuntaan uunittamisen avulla tai leventämällä monoa. Pienentäminen on kuitenkin enemmän tai vähemmän mahdotonta.

Monot mitataan usein mondo-kokoisina, joka kuvaa monon sisäpituutta millimetreinä, mikä taas vastaa jalkaterän pituutta. Myös leveyksissä on eroa. Mitat on merkitty monoihin ja myyntipakkauksiin. Jäykkyys puolestaan ilmoitetaan flex-arvona, ja se vaihtelee pääsääntöisesti noin välillä 95–130. Myös käyttäjän pituus ja paino vaikuttavat toivottuun jäykkyyteen.

Erityisesti pitkillä randohiihtovaelluksilla monot saattavat olla päivittäin jalassa käytännössä koko päivän. Siksi sovittamiseen kannattaa käyttää aikaa ja vaivaa. Monoja sovittaessa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, kuinka hyvin niillä saa tuntuman lattiaan. Jos mono ei tunnu hyvältä edes lattiaa vasten, tuntuma ei tuskin ole hyvä myöskään lumella.

Monojen sovituksessa varpaat saavat koskettaa monon etuosaa, mutta soljet kireällä olisi hyvä jos jalka siirtyy aavistuksen taaksepäin. Kantapäät eivät saa nousta, eikä jalkojen pidä hölskyä muutenkaan monon sisällä. On yleinen virhe ostaa liian isot monot, ja liian väljä mono kostautuu helposti hankalampana suksen hallintana. Toisaalta varsinkaan pitkinä vaelluspäivinä monon ei kannata olla myös ylettömän tiukka, ja varsinkin varpailla pitäisi olla aavistus liikkumatilaa.

Ennen lähtöä pitkälle hiihtovaellukselle uudet monot kannattaa sisäänajaa kunnolla. Mikäli jalkoihin pääsee syntymään rakkoja, pilaa niiden aiheuttama kipu helposti upeimmatkin hiihto- ja laskuolosuhteet.

Monojen soveltuvuus siteisiin

Randohiihtoon on tarjolla karkeasti kolmea eri sidetyyppiä. Suosituimpia ja randohiihtoon suositeltavimpia siteitä ovat tech-siteet, jotka tunnetaan myös pinnisiteinä. Niissä etuside lukittuu monoon kahdella pinnillä, jotka työntyvät monossa oleviin kahteen koloon eli inserttiin. Tech-siteet ovat keveitä ja mahdollistavat jalan pisimmän liikeradan skinnatessa. Tech-siteistä on tarjolla myös hyvin karsittuja ja keveitä versioita, joista on poistettu esimerkiksi jarrut ja korvattu ne karkuremmillä.

Tech-siteissäkin on vielä jonkin verran yhteensopivuuteen liittyviä asioita, joten monon ja siteen yhteensopivuus kannattaa tarkastaa myyjältä. Hybridisiteet muistuttavat laskettaessa tavallista laskusidettä. Skinnatessa etusiteestä irrotetaan kuoriosa, jolloin esiin paljastuvat tech-siteistä tutut pinnit. Hybridisiteet sopivat hyvin suksiin, joilla lasketaan pääosin hissilaskuja, mutta joissa halutaan säilyttää mahdollisuus lyhyehköille tai satunnaisille skinnausmatkoille. Hybridisiteet ovat kompromissi, joilla on hyvä laskea, mutta jotka ovat turhan painavat pitkille hiihtovaelluksille ja pitkiin ylämäkiin. Myös hybridisiteitä varten monoissa täytyy olla insertit pinnejä varten.

Frame-siteissä koko side etu- ja takakappaleineen liikkuu monon mukana. Niiden etuna monoissa ei tarvitse olla inserttejä pinnejä varten, mutta suurena haittapuolena frame-siteet ovat vaihtoehdoista selvästi painavimmat. Siksi frame-siteet eivät ole kovin hyvä vaihtoehto pitkiin randohiihtoihin.

-9%
Salomon S/LAB Shift MNC 13
 
Lajit‪»Vapaalasku‪»Siteet‪»
Salomon S/LAB Shift MNC 13
Kampanjahinta alkaen 399,00 €
(321,77 €, alv 0)
(26)
Heti saatavilla
Marker Alpinist 12
Lajit‪»Vapaalasku‪»Siteet‪»
Marker Alpinist 12
299,00 €
(241,13 €, alv 0)
(8)
-8%
Salomon S/LAB Shift MNC 10
Lajit‪»Vapaalasku‪»Siteet‪»
Salomon S/LAB Shift MNC 10
Kampanjahinta alkaen 359,00 €
(289,52 €, alv 0)
(3)
Heti saatavilla
Marker Kingpin 13
 
Lajit‪»Vapaalasku‪»Siteet‪»
Marker Kingpin 13
399,00 €
(321,77 €, alv 0)
(12)

Ominaisuudet ja säädöt

Modernit randohiihtomonot tarjoavat erilaisia solkia ja säätömahdollisuuksia, kuten kallistuskulman säätö, jalkapöydän leveyden säätö ja erilaiset kiristysmekanismit, jotka voivat parantaa mukavuutta ja suorituskykyä.

Toisaalta säädöt ja toiminnot voivat kuitenkin tehdä monoista herkemmin hajoavat. Siksi varsinkin pitkiä randohiihtovaelluksia tekevät käyttäjät valitsevat usein yksinkertaisia monoja, joissa on vähemmän säätöjä, ja laittavat toimintavarmuuden etusijalle.

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Garmin Edge 840 Solar: täydellinen treenikumppani

Garmin Edge 840 Solar on täydellinen kumppani treenaamisen pyöräilyyn teillä ja poluillaGarminin aiemmin tänä vuonna ilmestynyt Edge 840 on valmistajan pyörätietokoneiden premium-osastoa edustava malli. Edge 840 Solar pääsi kokonaisen kesän mittaisen pitkän testijakson aikana tos...

Garmin Varia RTL516 tuo turvaa maantiepyöräilyyn

Garmin Varia RTL516 yhdistää tutkan ja takavalon, ja tuo turvallisuutta maantiepyöräilyyn Tutkan ja takavalon yhteen näppärään laitteeseen yhdistävä Garmin Varia RTL516 pääsi kesän kestäneeseen käyttökokeiluun yhdessä Edge 840 Solar -pyörätietokoneen kanssa. Pitkässä käyttökokees...

Ozone leijojen suositellut puomin ja narujen pituudet

Valmistajan suosittelema puomi ja suositeltu narujen pituus. Henkilökohtaiset mieltymykset, tuuli ja käyttöympäristö yms. saattaa vaikuttaa puomin ja narujen pituuden valintaan. Leija Puomi ja narut ...