Laitesukellus on jännittävä ja avartava harrastus, jossa pääset sellaisten luontoelämysten ääreen, jotka suurimmalta osalta ihmiseläjistä jää näkemättä ja kokematta. Sukeltaminen tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua erilaisten vesistöjen pinnanalaiseen elämään, nauttimaan veden peittämistä kulttuurihistoriallisista jäänteistä ja fiilistelemään varsin erilaisia maisemia samalla kokien painottomuuden tunteen jättäen kiireisen maailman hälinän kauas taaksesi.
Jos olet kiinnostunut laitesukelluksesta (ja mikset olisi), tässä on muutama askel, joiden avulla pääset alkuun turvallisesti.
1. KÄY SUKELLUKSEN PERUSKURSSI
Sukellusharrastus alkaa hankkimalla tarvittava koulutus. Esim. PADI Open Water Diver -kurssi on kansainvälisesti tunnettu sukelluksen peruskurssi, jota järjestetään maailmanlaajuisesti PADI (Professional Association of Diving Instructors) -sukelluskeskuksissa. Vastaavia koulutuksia on saatavilla myös muilta organisaatioilta kuten SSI:ltä (Scuba Schools International), ja CMAS:ilta.
Peruskurssin aikana opit sukelluksesta teoriatasolla (asiaan liittyvää fysiikkaa, fysiologiaa ja perustietoja varusteista ja sukellusympäristöistä. Ei kannata säikähtää: asiat kläydään läpi käytännönläheisesti ja hauskasti), ja harjoittelet lajissa alkuun pääsyyn tarvittavia perustaitoja kouluttajan kanssa turvallisessa allasympäristössä ennen kuin osaaminen näytetään toteen vielä avovesiolosuhteissa.
Menestyksekkäästi ja kaikki taitotavoitteet saavuttaneelle kurssilaiselle myönnetään kansainvälisesti kelpoinen sukelluskortti (nykyään monesti sähköinen), jota esittämällä sukeltaminen onnistuu maailmanlaajuisesti erilaisissa sukelluskeskuksissa ja saatetaan vaatia varusteita hommatessa.
2. HOIDETAAN VARUSTEET KUNTOON
Sukelluksessa käytettävät perusvälineet, kuten maski, snorkkeli, ja räpylät - viileissä olosuhteissa vielä tossut, hanskat ja huppu on monesti alkeiskurssilla vaadittuja varusteita. Ja jos eivät ole, niin nämä edellämainitut ovat ne kaikkein henkilökohtaisimmat jotka kannattaa valita tarkoin itselleen sopiviksi. Muut keskeiset varusteet ovat hengityslaitteet (regulaattori), nosteenhallintaliivi (BCD), märkä- tai kuivapuku, sukellussäiliö ja sukellustietokone.
Yleensä sukelluskeskuksilla on vuokrattavana perusvälineitä lukuunottamatta kaikki edellämainittu - joissain paikoissa ei välttämättä tarvita edes omia perusvälineitä vaan nekin voi niin tarvittaessa vuokrata.
Säiliöiden ja painojen vuokraaminen luokitetuille sukeltajille on aikalailla alan standardi, joten niitä ei tarvitse ihan ensimmäisenä olla omistamassa.
Mitä eroa snorkkeleilla on? Räpylöiden valinta Sukellusmaskin valinta ja sovitus Vinkkejä märkäpuvun valintaan Garmin Descent -tuotesarja: innovatiiviset sukellustietokoneet vaativaan käyttöön
3. HARJOITTELE TURVALLISESTI - TUNNE TASOSI JA MUKAVUUSRAJASI
Alkuun pääsee usein helpoiten, kun harjoittelee sukellusta rauhallisissa ja helpoissa kohteissa luotettavien luokitettujen sukelluskavereiden kanssa. Monet sukelluskeskukset järjestävät myös ohjattuja retkiä ja venereissuja. Ottamalla iisiisti ja etenemällä pikkuhiljaa keskittyen perustaitojen hallintaan (esim. nosteenhallinta, potkutekniikka, hyvä hengitystekniikka, suunnistus ja osaat tarvittaessa toimia erikoistilanteissa) luot itsellesi pohjaa mukavalle, turvalliselle ja monipuoliselle harrastukselle.
4. TUTUSTU SUKELLUSOLOSUHTEISIIN JA TOIMI TURVALLISESTI
Sukelluksessa turvallisuus on aina etusijalla. On tärkeää noudattaa kaikkia sukellusturvallisuusohjeita ja kommunikoida selkeästi sukelluskavereiden kanssa veden alla. Ennen sukellusta kannattaa myös tutustua alueen vedenalaisiin olosuhteisiin, kuten veden lämpötilaan, näkyvyyteen ja mahdollisiin virtauksiin. Hyvä varautuminen ja suunnitelmallisuus takaavat mukautuvan ja turvallisen sukelluksen.
Varusteilla voidaan edesauttaa turvallista ja mukavaa tekemistä. Pimeisiin olosuhteisiin tarvitset hyvän valaisimen nähdäksesi ja kommunikoidaksesi kavereiden kanssa. Veden lämpötilasta riippuen valitaan sopiva puku tarpeisiin. Pohjoisen vesissä esimerkiksi kuivapuku on suorastaan must, ja kannattaa huomata, että helpoiten kuivarin käytön saloihin ja turvalliseen käyttämiseen pääsee kiinni kuivapukukoulutuksen kautta. Erilaiset muut sukeltajalle tarvittavat merkinantovälineet ym. ovat hyviä lisiä ja monesti retkillä vaadittuja, mutta muista: niistäkään ei ole vastaavaa hyötyä, jos ei niitä osaa turvallisesti käyttää. Muista siis harjoitella ja pitää taitojasi yllä niiden osalta.
5. JATKUVA OPPIMINEN JA HARRASTUKSESTA NAUTTIMINEN
Peruskurssin suoritettua, voit tosiaan jatkaa sukellusharrastusta ja kehittää taitojasi eritasoisilla jatkokursseilla, kuten esimerkiksi erilaisilla erikoiskursseilla (Kuivapuku-, nitroksi-, nosteen huippuhallinta- jne.) tai laitesukelluksen jatkokurssilla, Advanced Open Water Diver -ohjelmassa. Näillä kursseilla opit lisää mm. syvemmistä sukelluksista, erikoistilanteiden hallinnasta ja erikoistekniikoista (tai spesifisti erikoisvarusteista).
Sukellus on jatkuvaa oppimista ja uusien kokemusten hakemista, ja siinä riittää aina uusia haasteita ja mahdollisuuksia.
Laitesukellus on upea harrastus, joka avaa uusia maailmoja ja tarjoaa unohtumattomia kokemuksia. Hyvin valmistautumalla, oikeilla välineillä ja turvallisuusohjeita noudattaen voit nauttia sukelluksesta täysillä ja turvallisesti.