(42,61 €, alv 0)
Minkälaisen maskin valitsen?
Maskeja on todella monen eri mallisia, -värisiä, -kokoisia ja -oloisia. Mistä tietää, mikä näistä makseista soveltuu itselle ja omiin käyttötarkoituksiin?
Ensinnä suosittelemme lähtemään liikenteeseen, että haarukoit jo ennakkoon maskeja jotka koet, että soveltuu omaan makuun ja omaan tekemiseen.
Maskin suhteen liittyy paljon makukysymyksiä, joten niistä kannattaa valinnat aloittaa. Sen lisäksi, että maski on omasta mielestä hyvännäköinen, on toimintaan ja istuvuuteen kiinnitettävä huomiota. Tärkein syy sukelluksen ja snorklauksen opetteluun ja kaikkeen vaivaan upeille kohteille matkustettaessa (oli ne sitten lähilammikoita tai kaukaisia paratiisisaaria) on veden alla näkeminen ja vedenalaisen maailman ihailu ja -tarkkailu. Siksi on hyvin perusteltua väittää, että maski on sukelluksen tärkein varuste.
Meillä ihmisillä on lisäksi hyvin erilaisia kasvoja ja kasvoihin liittyviä muotoja: kenellä on isompi nenä, kenellä korkeampi otsa. Joillakin saattaa olla hyvin kapeat kasvot tai viikset, joista ei halua missään nimessä luopua maskin vuoksi. Hätä ei ole tämännäköinen, sillä valikoimastamme löytää kyllä kuhunkin naamaan sopivan varusteen.
Maskien linssit ja maskin koko jakautuu kahteen eri filosofiaan: joko maski on rakennettu siten, että linssipinta-alaa on paljon ja näin ollen näkökenttä on laaja. Toisaalta saman asian ajaa se, että maski on hyvin pieni ja linssit ovat erittäin lähellä silmiä, jolloin näkökenttä on laaja nimenomaan tästä syystä. Kannattaa testata, kumpi ajatusmalli sopii omaan käyttöön ja istuu kasvoilla paremmin. Mahdollisimman matalaprofiiliset maskit joissa on hyvin vähän ilmatilaa kiinnostaa usein vapaasukeltajia, mutta passaa aivan mainiosti myös laitesukellukseen ja snorklaukseen. Jos kasvojen anatomia on otsan ja poskipäidän osalta hyvin vaihtelevan korkuinen, voi olla että matalaprofiilisen maskin voi unohtaa saman tein ja valita suoriltaan tilavampi maski.
Esimerkkejä matalaprofiilisista maskeista:
Kirkas vai musta silikoni?
Täysin makuasia. On kuultu puhuttavan, että kirkkaissa vesissä kirkas silikoni takaa valoisamman maiseman ja toisaalta musta väri rajaa ja kehystää näkymää niin, että pimeimmissäkin paikoissa katse keskittyy siihen mitä nähtävillä on. Tiedäppä sitä. Molemmat toimivat kummassa tahansa olosuhteessa aivan varmasti. Jotkut taas kokevat, että musta silikoni on helpompi, kun se einiin likaannu, eikä linssien reunaan kasva hometta jos maski saattaa virua märässä dyykkikassissa vähän liian pitkään. Juttu on tietenkin niin, että oli kyseessä musta tai kirkas silikoni, niin molempia pitää yhtä lailla pitää puhtaana ja säilyttää käytön jälkeen ilmavasti: mustassa maskissa kaikki töhnä ei vain näy niin helposti, mutta kyllä se sinnekin kasvusto kasvaa jos ei pidä kamoistaan hyvää huolta.
Kirkkaassa silikonissa on kylläkin se erikoispiirre, että varsinkin edullisemman pään materiaalit saattavat reagoida UV-säteilyn kanssa siten, että ne menettävät pehmeyttänsä ja kellastuvat. Pehmeytensä menettänyt silikoni ei välttämättä enää tiivisty niin hyvin kasvoille, joten ajan mittaan se voi alkaa vuotaa ikävästi. Sama koskee kyllä mustaakin silikonia, ainoa etu siinä tietenkin on, ettei musta pääse kellastumaan. Mm. Mareksen kehittämä Liquid Skin pyrkii olemaan sen tason silikonimateriaali, ettei se hevillä ota väriä tai kovetu. Oli silikoni sitten mitä tahansa niin pitkälle pääsee, kun pitää maskin poissa suorasta auringonvalosta, säilyttää kuivattuna jossain ei-ilmatiiviissä paikassa.
Maskeissa on hurjia hintaeroja. Mistä tämä johtuu?
No ainakin yksi keskeinen hintaeron tekijä on maskissa käytetyt materiaalit. Yllä mainittu silikonilaatu on yksi merkittävä hinnan tuoja. Edullisempiin hintoihin päästään, kun maskiin valitaan ihan perusmatskua. Edullinen maski ei välttämättä ole itselle huono, eikä vastaavasti kallein se paras. Laadukkaista materiaaleista toteutettu maski on tottakai pitkäikäisempi ja varovaisesti voisi väittää, että helppohoitoisempi sinänsä.
Hintaan vaikuttaa tosiaan yksityiskohdat: maskissa käytetyt innovaatiot (linssit, linssien muoto ja kiinnitystekniikka, maskihihnan kiinnikkeet, maskihihna, suunnittelu- ja valmistusmaa jne jne)
Yksilinssinen vai kaksi erillistä linssiä?
Tämäkin on täysin makuasia. Jotkut tykkäävät enemmän yhtenäisestä suuresta linssistä ja joillekin sopii kaksi erillistä linssiä.
Saako maskiin linssit vahvuuksilla?
No jo vain, kyllä saa. Tiettyihin maskimalleihin on olemassa ihan tehdasvalmisteisia linssejä ja nämä maskit on tosiaan suunniteltu erityisesti niin, että niihin voi melko helposti vaihtaa linssejä. Toisaalta, jos on erikoisempaa tarvetta, niin myös jotkut optikkoliikkeet valmistavat sukellusmakseihin linssejä reseptin perusteella, mutta kannattaa muistaa, että koska maskeja käytetään veden alla, vääristää sekin jo pikkaisen vaikkei olisi vahvuuksilla olevaa linssiä. Valmiit linssit tulevat toki aika lailla edullisemmaksi, kuin optikolla teetetyt, mutta on niillekin ehdottomasti paikkansa.
Jos arvuuttelet, minkä vahvuiset linssit ostat, niin mukaile sinulle määrättyä vahvuutta. Jos epäilyttää, että ottaisiko vahvemman vai miedomman linssin, niin kallistu aina mieluummin miedompaan - veden vaikutus on yllättävän suuri.
Huomioithan, että maskin sekä linssien tulee olla samalta valmistajalta ja linssien sopia erityisesti valitsemaasi maskimalliin.
Yksi vaihtoehto on myös hankkia maskiin kiinnitettävät irtolinssit jotka ovat kätevät, jos tarvitset apua ainoastaan esim. mittareiden katsomiseen.
Miten estän maskiani huurtumasta?
Uuden maskin omistajan on syytä käsitellä maskin linssit hyvissä ajoin ennen käyttöä. Se vaan on niin, että jahka maskin linssit kokevat käyttöä, niin ne vain paranevat huurustumisen kannalta. Täysin pakasta vedetyn uuden maskin käsittely kannattaa tehdä esimerkiksi hammastahnalla. Hammastahna on riittävän ärjy pesuaine. Temperoidun lasin käsittelyssä on tehtaalle käytetty jos jonkinlaista mömmöä, ja tämä aines on syytä saada pestyä pois maskista.
Tee näin: laita pikkutippa vettä maskin sisäpuolelle ja truuttaa reilun herneen verran hammastahnaa linssien sisäpinnoille. Herne per linssi/ puoli on varmaankin ihan hyvä määrä. Käy sormella huolellisesti koko linssialue pienellä pyörivällä liikkeellä pienen vesitilkan kanssa ja anna muhia vaikka yön yli. Seuraavana päivänä voit notkistaa kuivunutta hammastahnaseosta lisäämällä hieman vettä ja käsittelemällä linssit toistamiseen (ja vaikka kolmannenkin kerran) ennen käyttöönottoa. Huuhtele hammastahnat tietysti pois ennen kuin käytät maskia tositoimissa.
Huomaa, että vaikka maski onkin käyttöönottokäsittely, tulee huurteenpoistosta huolehtia aina joka käyttökerralla. Käsittele maski aina huurteenpoistoaineella ennen käyttöä: hiero huurteenpoistoainetta maskiin ja huuhtaise hyvin nopsasti vain, jotta huurteelta suojaava kalvopinta jää maskin sisäpinnalle. Tämä toimenpide on tosiaan tehtävä aina ennen sukellusta, jokaiselle sukellukselle erikseen.
Voit myös vähentää huurtumista sillä, että jäähdytät kasvot vedessä ennen kuin teet huurteen poiston maskiin: sukellushommissa tulee helposti valmisteluissa hiki ja vesi on aina paljon viileämpää kuin hikinen nassu. Siksi on hyvä idea vähän aikaa jäähdytellä kasvoja pintavedessä ja vasta sen jälkeen suorittaa huurteenpoistot ja orientoitua sukellukseen.
Jos kuitenkin maski huurtuu sukelluksen aikana hurjasti, voi maskiin päästää pinnan alla vähän vettä ja huljuttaa linssit kirkkaaksi ja tyhjentää maski. Huomaa, että tämä käsittely tehoaa ihan vain hetken ajan, joten tätä tekniikkaa saa toistaa usean kerran sukelluksen aikana. Kun pääset taas kuivalle maalle, niin toista hammastahnakäsittely tai voit toki kokeilla myös käsitiskiainettakin vaihtoehtoisesti.
Miten tiedän, että maski on sopivan kokoinen?
1. Aseta maski naamalle ilman remmiä.
2. Imaise nenän kautta pieni alipaine maskiin.
3. Mikäli maski pysyy päässä, vaikka päätä hieman heiluttaa, maski on sopiva.
Maskin alareuna ei saa tulla ylähuulille asti, eikä yläreuna liian korkealle otsalle. Leveyden pitää sopia omiin kasvoihin ja maski ei saa painaa yhtään mistään kohtaa. Linssin tulee olla mahdollisimman lähellä silmiä, mutta kuitenkin niin, ettei maski paina kasvoja.
Huomaathan, että viiksillä maski harvoin tiivistyy kunnolla. Ethän myöskään jätä hiuksia tiivisteen väliin sovitettaessa. Käytössä maskin remmi ei saa olla liian tiukalla eikä löysällä. Mikäli remmi on liian tiukalla se litistää tiivistyskumia/-silikonia ja maski painaa naamaa, samalla alipaineen kehittyminen maskiin on nopeampaa ja näin ollen maski helposti vuotaa vedessä. Aika yleinen virhe koettaa estää maskia vuotamasta on kiristää remmiä liian kireälle.
Mikäli olet ostamassa ensimmäistä maskiasi, suosittelemme, että sovitat useampaa maskia paikan päällä myymälässämme, jotta voit varmistua maskin sopivuudesta. Se maski joka kaverillesi sopii hyvin, ei välttämättä sovi sinun kasvoillesi.
Katso tästä vielä kuvalliset ohjeet maskin valintaan!