Oletko Viranomainen? Meiltä 10% Viranomais­alennus lähes kaikkiin tuotteisiin - Katso ohjeet »

Vinkkejä telttasaunojalle

Savotan pieni saunateltta on ehkä mukavin valinta saunateltaksi pienelle porukalle. Sinne mahtuu helposti 6 keskikokoista miestä (70-80 kg) saunomaan samaan aikaan, kunhan käytössä on perseen kokoiset pikkujakkarat. 8:kin mahtunee telttaan juuri ja juuri ilman häiritsevää pyllykosketusta. Teltta on 6-kulmainen, joten lauteiden rakentaminen ja kuljettaminen ei ehkä ole yhtä toimiva idea kuin pikkujakkarat.

Sauna kasattuna
Sauna kasattuna


Paikan valinta

Telttasaunomisen voi karkeasti rinnastaa telttailuun ja avotulen tekoon. Telttasaunan saa pystyttää ilman erillistä lupaa valtion maille, mikäli kyseessä ei ole luonnonsuojelu- tai muu erityisalue. Ulkoilualueilla säännöt vaihtelevat ja joillain alueilla saunominen on kielletty. Yksityisille maille tarvitaan maanomistajan lupa.


Teltan pystytys

Talvisaikaan kannattaa lapioida lumet pois telttapaikalta. Teltta kannattaa pystyttää puiden lähettyville, jos maa on jäässä. Saunateltan kiilat on kyllä tukevia, mutta helpompaa varata mukaan venymätöntä kestävää narua ja jättää telttasaunan omat lyhyehköt narut käyttämättä. Ei haittaa vaikka kiinnityspisteet olisivat useiden metrienkin päässä, kunhan varaa narua riittävästi mukaan. Mikäli jollekin telttakepille ei löydy sopivaa kiinnityspistettä, vedon saa tehtyä käyttämällä kahta kulmittaista kiinnistyspistettä.

Pimeän aikaan otsalamput ja nuotio helpottavat telttasaunan pystytystä. Kynttilälyhty on kamiinan lisänä hyvä lisävalonlähde saunaan.

Nuotio valaisee ja luo tunnelmaa
Nuotio valaisee ja luo tunnelmaa


Kamiina

Kylmällä kannattaa pitää kamiinan pesä koko ajan täynnä. Kuivat pikkuhalot on lämmityksessä parhaita. Kamiinan syttymistä helpottaa sytytyspalojen käyttö, mikäli tähän ei ole henkistä estettä. 10 asteen pakkasella saunominen on vielä kaikin puolin mukavaa, mutta kylmemmillä keleillä voi olla hankalaa pitää sauna riittävän kuumana. Jalkaan kannattaa laittaa neopreeni- eli avantouintitossut, mutta crocsitkin on parempi kuin ei mitään. Jalat voi nostaa tyhjälle jakkaralle kamiinan eteen tai kasata vaikka pienen halkoläjän, koska lattiatasossa ilma on kylmää. Ämpäri ja nappo ovat kelpo löylynheittovälineistö. Kamiinaa ei kannata laittaa liian lähelle seinää, koska seinä saattaa palaa rikki.

Kamiinan päälle ja sivujen kivitelineeseen pinotaan 40 kg kiveä. Kivet voi etsiä luonnosta tai ostaa rautakaupasta halpoja kiuaskiviä. Kikkailija vaihtaa uudet kivet omaan kiukaaseen ja laittaa vanhat kivet kamiinaan. Jos matka on pitkä, pulkat tai ahkiot helpottavat kivien ja muiden tavaroiden siirtämistä.

Teltta ja kamiina kannattaa puhdistaa ja kuivata käytön jälkeen. Teltta kannattaa ripustaa kuivumaan, koska muuten se saattaa homehtua.


Kamiina, jonka päältä puuttuu vielä kiviä


Nuotio

Saunan vierelle on mukava kyhätä notski valonlähteeksi pimeän aikaan sekä lämmittelyä, maggaranpaistoa ja kalansavustusta varten. Halkoja kannattaa varata reilusti ja käyttää isot halot nuotiossa ja pienemmän kamiinassa.

Kala lämpenee savustuslootassa
Kala lämpenee savustuslootassa


Avanto

Avanto on tietysti hyvä lisä talvella. Helpointa on tehdä se moottorisahalla. Kannattaa laittaa teräketjuöljynsyöttö kiinni, jottei öljyä tarvitse poistella vedestä. Jos sahassa ei ole öljysäätöä, öljy kannattaa poistaa sahasta. Avannon saa tehtyä myös kairan ja jääsahan avulla. Jos avannon turvallisuus mietityttää, kannattaa valita paikka, jossa syvyys on kainaloon asti. Veden syvyyttä voi tutkia tekemällä ensin pieni reikä, josta syvyyttä voi tunnustella kepin avulla. Merkitse avannon ja tunnustelureikien paikat näkyvästi esim. oksilla, jotta jäälläkulkijat huomaavat ne eikä tule ruumiita.

Moottorisahalla avanto syntyy nopeasti
Moottorisahalla avanto syntyy nopeasti

Talvella avanto on lähes pakollinen lisävaruste
Talvella avanto on lähes pakollinen lisävaruste

Telttasaunat