Oletko Viranomainen? Meiltä 10% Viranomais­alennus lähes kaikkiin tuotteisiin - Katso ohjeet »

Sadehame on täydellinen varuste helppokäyttöisyyttä ja keveyttä arvostavalle vaeltajalle


Ulkoilu, Sienestys, Metsästys, Retkeily ja vaellus by Ilari H., 19.10.2022
Erityisesti pidemmillä vaelluksilla retkeilijän täytyy varautua siihen, ettei keli ole aina täydellisen aurinkoinen. Mikäli taivaalta alkaa ropista sadetta, on vaatteet tärkeää saada pysymään kuivana, sillä märissä varusteissa vaeltaminen on kylmää ja ankeaa.

Kenties tavanomaisin vaihtoehto retkeilijän sadevaatteiksi ovat kuoritakki ja -housut. Yhdistelmä on toimiva ja turvallinen, mutta ei välttämättä kaikissa tilanteissa paras mahdollinen ratkaisu. Varsinkin monet varusteiden keveyteen tähtäävän kevytretkeilyn tai ultralight-vaeltamisen harrastajat korvaavat tätä nykyä kuorihousut keveällä ja kuorihousuja edullisemmalla ja erittäin pieneen tilaan pakkautuvalla sadehameella.

Kotimaisen Northen Liten ympäristöystävällisestä kierrätysmuovista Forssassa käsityönä valmistama sadehame on nimensä mukaisesti vettä pitävästä materiaalista valmistettu vain 60 grammaa painava vaatekappale. Sadehameen tehtävänä on pitää retkeilijä kuivana vyötäröstä alaspäin.

Kun käytössä ovat kuorihousut, joutuu ulkoilija joko vaeltamaan ne päällä, mikä on usein hiostavaa ja epämukavaa, tai vaihtoehtoisesti kantamaan mukana kaksia housuja, jolloin kuorihousut vaihdetaan päälle sateen alkaessa. Pienellä tihkusateella kuorihousuja ei välttämättä jaksa vaihtaa jalkaan, mutta pienikin sade voi johtaa housujen kastumiseen, erityisesti mikäli se yltyykin rankemmaksi sateeksi. 

Sadehame pakkautuu repussa ollessaan hameeseen yhdistettyyn pussiin, ja on sateen alkaessa erittäin helppo ja nopea pukea päälle. Retkeilijän tarvitsee vain hypätä hameen sisälle ja kiristää hame vyötärölle, jonka jälkeen matka voi jatkua. Näin alla olevia housuja ei tarvitse erikseen riisua, ja kengätkin pysyvät jalassa. Sateen loputtua sadehameen riisuminen on yhtä helppoa. 

Sadehame tarjoaa keveyden ja helpon pukeutumisen ohella myös kuorihousuja paremman käyttömukavuuden. Koska kuorihousut eivät hengitä kovin hyvin, voi niiden käyttäjä tuntea olonsa tukalaksi ja hikoilla alavartalonsa kosteaksi liikunnan aikana. Sadehame puolestaan hengittää erinomaisesti, sillä ilma pääsee kiertämään hameen alta sisälle. 

2000 millimetrin vesipisariarvolla sadehame pitää käyttäjän kuivana rankassakin vesisateessa. Sadehameen käyttäjän kannattaa kuitenkin muistaa, ettei sadehame peitä sääriä tai jalkoja. Tästä syystä varvikon aamukaste tai sateen jälkeinen kosteus saattaa edelleen kastella retkeilijän jalat ja vesisateessa lepotauolle istuva retkeilijä saattaa olla vaarassa kastua. 

Kokonaisuudessaan Northern Liten sadehame on loistava kotimainen tuote, jota voi hyvin käyttää vaellusten lisäksi vaikkapa koiralenkillä. Unisex-mallisesta sadehameesta on tarjolla kaksi eri kokoa (tavallinen ja leveä), joten vaatekappale sopii hyvin kaiken kokoisille käyttäjille. Vihreä väri istuu puolestaan loistavasti suomalaiseen luontoon.

Sadehame

Sadehame
Sadehame
Sadehame
Sadehame
Sadehame
Sadehame
Sadehame
Sadehame

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Petzl Nao RL: Tehokas lamppu monipuoliseen ulkourheiluun

Petzl Nao RL on kevyt ja tehokas otsalamppu esimerkiksi polku- ja ultrajuoksuun, vaelluksille sekä hiihtoonPetzlin tuore Petzl Nao RL on suunniteltu käyttöön, jossa otsalampulta vaaditaan yhtä aikaa keveyttä, mukavuutta sekä suorituskykyistä valotehoa. Parhaimmillaan otsalamppu y...

Lämpökamera vai lämpötähtäin?

Lämpökamerat ja -tähtäimet auttavat pimeässä ja hämärässä liikkuvaa metsästäjää Lämpökameroiden ja -tähtäinten hinnat ovat laskeneet viime vuosina merkittävästi. Nykyään käsikäyttöisten lämpökameroiden hinnat alkavat muutamasta sadasta eurosta. Hintojen laskemisen myötä lämpökame...

Kodin selviytymispakkaus

Viime aikoina on mediassa ollut esillä 72 tunnin kotivara ja kodin selviytymispakkauksen koostaminen. Valikoimastamme löytyykin melkein kaikki tarvittava kodin selviytymispakkaukseen. Samalla kun koostat talven kotivaran ja kodin selviytymispakkauksen, hankit myös ensi kevään ret...