Oletko Viranomainen? Meiltä 10% Viranomais­alennus lähes kaikkiin tuotteisiin - Katso ohjeet »

Kuorivaatteiden pesu ja huolto


Huolto ja korjaus by Varuste.net / Toimisto-Jorma, 16.10.2023
Gore-Tex ja muut vaatteiden kalvo-/kuorimateriaalit ovat suunniteltu kestämään koviakin olosuhteita ja pitämään ulkoilmaihmisen kuivana ja olon mukavana ulkosalla. Jotta kuorivaatteesi säilyy suorituskykyisenä pitkään, on hyvä pitää siitä asianmukaista huolta. Tässä on muutamia yleisiä hoito-ohjeita Gore-Tex -vaatteille ja muille vastaaville kalvo-/kuorimateriaaleille.

Kuorivaatteen pesu

Pese kuorivaatteesi säännöllisesti jotta saat poistettua sen pinnalta lian, hien ja rasvan sun muiden suolojen jäämät, jotka voivat estää kuoritakin tai muun kuorivaatteen hengittävyyttä. Käytä aina teknisiin kuorivaatteisiin tarkoitettua pesuainetta, joka ei tuki kuoren huokosia. Vältä tavallisia pesuaineita, huuhteluaineita ja valkaisuaineita ja valkaisuainetta sisältävää peruspesuainetta. Ennen pesukoneeseen laittoa sulje vetoketjut ja tarranauhat jotta ne eivät vahingoita vaatetta itseään koneessa pyöriessä tai vaurioita mahdollisia muita koneessa peseytyviä tekstiilejä. Huomaa, että konetta ei kannata ahtaa kerrallaan kovin täyteen - etenkin kyllästäviä aineita käytettäessä suositus on yleensä, että koneessa pestään ja käsitellään korkeintaan paria vaatekappaletta kerrallaan.
> Noudata aina vaatteen pesuohjeita jotka ovat nähtävillä pesulapussa, ja ota myös huomioon pesuaineen käyttöohjeet.Kuorivaatteen kuivaus

Kuivaa kuorivaatteet koneessa matalassa lämpötilassa tai ripusta ne ulos kuivumaan. Monissa nykyaikaisissa pesukoneissa on ihan oma pesu- ja kuivausohjelmansa outdoor-tuotteille. Vältä muutoin liian korkeita lämpötiloja, koska ne voivat vahingoittaa kuorta tai muita teippejä/ liimoja, joita vaatteessasi on käytetty.
> Tarkista aina vaatteen pesu- ja kuivausohjeet, koska ne voivat vaihdella valmistajan ja käytetyn kuorimateriaalin mukaan.

Mitäs muuta

Jos huomaat, ettei vesi enää helmeile pois vaatteen pinnalta, saatat tarvita kuoren uudelleenkäsittelyä DWR-pinnoitteella (Durable Water Repellent).
Tätä voi tehdä erityisillä suihkeilla tai pesuaineilla. Tarkista aina hoitotuotteen yhteensopivuus omalle kuorivaatteellesi ja noudata ohjeita.

Kohtele vaatettasi asiallisesti

Vältä voimakasta hankausta ja repimistä, jotta et vahingoita kuorta tai saumoja. Monessa kovaan käyttöön tarkoitetussa kuorivaatteessa on vahvistettu ne kohdat, jotka altistuvat todennäköisimmin kovalle kulutukselle ja hankaukselle. Jos olet vasta hankkimassa itsellesi uutta vaatetta, niin tämä kannattaa ottaa huomioon valinnassa: jos meinaat kantaa kovasti paljon rinkkaa, niin on hyvä varmistaa, että viilekkeiden alle jäävä alue on vahvistettu jne.
> Varo teräviä esineitä taskuissasi ja ole tarkkana kun ryynäät kivikossa/ pusikossa jne, jottei kuorivaatteeseesi tule turhaan vekkejä.

Jos nyt kuitenkin kaikesta varovaisuudesta huolimatta vaatteeseesi tulee reikä/ viilto tms. niin toimi näin:

1) Puhdista vaate
Ennen korjaamista varmista, että vaate on puhdas ja kuiva. Poista liat ja roskat jotka saattavat olla reiän ympärillä.

2) Hanki tarvittava korjaustarvike
Voit ostaa erityisiä kuorivaatteiden korjaustarvikkeita, kuten Gore-Tex -korjausnauhaa /-paikkamateriaalia tai vastaavaa korjaustarviketta.
Korjaustarvikkeet

3) Leikkaa ja sovita korjaustarvike
Leikkaa korjausmateriaalista palanen, joka on hieman suurempi kuin reikä. Sovita paikka reiän päälle ja varmista, että se peittää sen kokonaan.

4) Kuumenna ja paina

Useimmat korjaustarvikkeet vaativat lämmön aktivoituakseen. Yleensä voit käyttää silitysrautaa matalalla lämmöllä tai tarkoitukseen suunniteltua lämpölevyä.Lue korjaustarvikkeen ohjeet lämmön ja ajan suhteen. Paina korjauspaikka huolellisesti reiän päälle, jotta se kiinnittyy kalvoon.

5) Anna jäähtyä
Anna korjatun alueen jäähtyä ja kuivua huolellisesti ennen kuin käytät vaatetta uudelleen.

6) Kyllästä tarvittaessa
Jos korjaus ei toimi täysin, ja vaate ei ole enää täysin vedenpitävä, voit harkita vesitiiviyttä parantavaa tuotetta, kuten DWR-suojasuihketta.

Esimerkkejä valikoimassamme olevista kalvomateriaaleista, joihin näitä ohjeita voidaan soveltaa. Huomatkaa, että valikoimassamme on niin paljon kaikkia muitakin valmistajan omia hyvin samantyylisiä kuoria joihin pätee sama idea kuin näihinkin

  • Gore-Tex Gore-Tex on tunnettu ja laajalti käytetty kuorimateriaali, joka on tunnettu vedenpitävyydestään ja hengittävyydestään. Se on usein käytössä vaellus-, kiipeily- ja ulkoiluvaatteissa.

  • eVent eVent on toinen laadukas kalvomateriaali, joka on suunniteltu tarjoamaan hyvän vedenpitävyyden ja hengittävyyden. Se löytyy myös ulkoiluvaatteista ja jalkineista.

  • Patagonia H2No Patagonian H2No-tekniikka on heidän kalvomateriaalinsa, joka tarjoaa vedenpitävyyttä ja hengittävyyttä ulkoiluvaatteissa
  • .
  • Polartec NeoShell Polartec NeoShell on tunnettu sen hengittävyydestä ja vedenpitävyydestä. Sitä käytetään usein vaellus-, kiipeily- ja ulkoiluvaatteissa.

  • Arc'teryx Gore-Tex Pro Arc'teryx käyttää Gore-Tex Pro -kuorta erityisesti suorituskykyä vaativissa ulkoiluvaatteissa.
  • Outdoor Research Ascentshell Outdoor Researchin Ascentshell on suunniteltu tarjoamaan vedenpitävyyttä ja hengittävyyttä kiipeily- ja vuoristovaatteissa.

  • Rab eVent Rab käyttää eVent-kuorta ulkoiluvaatteissaan, joka tunnetaan hyvästä suorituskyvystään.

  • Black Diamond BD.dry Black Diamondin BD.dry on kuorimateriaali, joka löytyy heidän kiipeilyvaatteistaan ja tarjoaa suojaa sateelta ja lumelta.

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Nahkakenkien hoito ja suojaus

Nahkajalkineiden asianmukainen hoito pidentää niiden käyttöikää ja pitää ne hyvässä kunnossa. Perusohjeita hyvään perushoitoon, porffavoor:1. PuhdistusPuhdista jalkineet säännöllisesti, erityisesti jos ne ovat likaantuneet tai kastuneet. Käytä pehmeää harjaa ja kosteaa liinaa poi...

Hoito-ohjeita tekokuitutäytteille

Tekokuitutäytteisen makuupussin ja topattujen vaatteitesi asianmukainen hoito auttaa säilyttämään tuotteidesi lämpöominaisuudet ja saattaa merkittävästi pidentää tuotteiden käyttöikää. Puhdistus Tuulettaminen: Kun käytät makuupussia tai topattua vaatetta, tuuleta niitä ...

Kumisaappaiden hoito ja huolto-ohjeet

Kumisaappaiden asianmukainen hoito voi pidentää niiden käyttöikää ja ainakin pitää ne paremmassa kunnossa.Alta löydät kokonaiset 9 erinomaista vinkkiä kumppareiden hoitoon:1. Puhdista kumisaappaat säännöllisestiPyyhi kumisaappaat säännöllisesti puhtaalla ja kostealla liinalla poi...