Oletko Viranomainen? Meiltä 10% Viranomais­alennus lähes kaikkiin tuotteisiin - Katso ohjeet »

Puukon ja kirveen teroitus ja huolto


Huolto ja korjaus by Varuste.net / Toimisto-Jorma, 16.10.2023

Puukkojen ja kirveiden terien kunnossapito on tärkeää niiden tehokkaan toiminnan ja pitkäikäisyyden ja turvallisen käytön varmistamiseksi.
Alla löydät muutamia simppeleitä ohjeita, kuinka huoltaa ja pitää huolta puukkojen ja kirveiden teristä.

Puukot
Puhdista säännöllisesti:  Puhdista puukon terä käytön jälkeen huolellisesti poistamalla kaikki lika, (muutenkin mahdollinen pinnalle muodostunut ruoste) ja muut kaikenlaiset jäämät. Käytä tarkoitukseen esimerkiksi pehmeää harjaa tai liinaa.
Pesun jälkeen kuivaa terä huolellisesti. Varmista, että puukon terä on täysin kuiva ennen kuin laitat sen takaisin tuppeen ja laitat sivuun säilytykseen. Terään jäänyt kosteus voi aiheuttaa säilönnän aikana ruostumista.
> Ei kannata putsata puukkoja ja veitsiä astianpesukoneessa. Ne kun tuppaavat heilumaan sen verran pesun yhteydessä ja saattavat turhaan tylsyä tässä mekaanisessa vatkaimessa. Puukon mahdollinen puu- tms. kahvakaan ei välttämättä astanpesukoneen intensiteetistä tykkää.

Terän suojaus: tupen käyttö yleisesti parantaa turvallisuutta, kun puukko ei ole käytössä. Älä siis jätä arvoisaa työkaluasi lojumaan ilman tuppea, jotta saat pidettyä terän suojassa ja näin estät toki potentiaalisten vaaratilanteiden syntymisen sekä terän vaurioitumisen.

Öljyä terä: Ajoittain voit levittää ohuen kerroksen ruostesuojaa terän pinnalle pitääksesi sen ruosteettomana. Käytä joko erityistä asiaan tarkoitettua öljyä - ihan perusruokaöljykin (HUOM: suolaamaton) on teräkselle mitä mainioin aine. On muuten ruosteen poistamiseenkin ihan ässää kamaa.

Puukon teroitus:
Kun huomaat, että puukon terä on tylsynyt, teroita se teroitusveitsellä tai hiomakivellä. Noudata valmistajan ohjeita ja harjoittele teroittamista huolellisesti. Esim. YouTube on täynnä hyviä tutoriaaleja joista voi katsoa mallia. Jos teroittaminen on ihan uutta hommaa, niin kannattaa ehkä harjoitella lajia jollain erityisellä, harjoittelulle varaamallasi puukolla. Jos terä on mennyt käytössä ns. "harjalle" niin pyri teroituksessa saamaan terä taas keskitettyä alkuperäiseen muotoonsa.

Kirveet
Puhdista ja kuivaa: Puhdista kirveen terä huolellisesti poistamalla lika ja puunsäleet /-palat ja muu mahdollinen terään takertunut tahma ja pihka. Varmista puhdistuksen jälkeen, että terä on täysin kuiva jottei se ruostu.

Terän suojaus:
Käytä suojatuppia/ -koteloa tai muuta kirveen mukana tullutta suojaa pitääksesi terän turvassa ja ehkäistäksesi tapaturmia.

Öljyä terä: Levitä ohut kerros ruostesuojaa terän pinnalle säännöllisesti pitääksesi sen ruosteettomana.

Teroitus: Kirveen terä voi tylsistyä, kun sitä käytetään puun hakkaamiseen. Joskus kirveen terä saattaa myös osua johonkin kovaan, joka tekee kirveen terään lommoa sun muuta. Teroita terä teroituskivellä tai kirveenteroittimella ajoittain. Tarkkaile kulmaa ja pyri pitämään se tasaisena teroittaessasi.

Vaurioiden korjaus: Jos huomaat, että kirveen terässä on suurempia vaurioita tai lohkeamia, anna se ammattilaisen tarkastettavaksi ja korjattavaksi. Ammattialisten käytössä on jämerämpiä teroitustyökaluja (...ja osaamista), jolla terän saa taas ehoiseensa kuntoon.

Yleisesti ottaen on tärkeää huolehtia siitä, että työkalujen terät pysyvät terävinä ja kunnossa: terävät työkalut ovat turvallisempia ja tehokkaampia käyttää. Lisäksi työkalut tulevat kestävämään pidempään, joka säästää rahaa, vaivaa ja mahdollisesti sormia.
> Muista aina noudattaa turvallisuusohjeita työskennellessäsi puukkojen ja kirveiden kanssa ja harjoittele teroittamista ja huoltoa kärsivällisesti tullaksesi asiassa mestariksi!

-2%
Work Sharp Ken Onion Edition Knife and Tool Sharpener
 
Lajit‪»Vaellus‪»Työkalut‪»Teroitustyökalut‪»Sähköteroittimet‪»
Work Sharp Ken Onion Edition Knife and Tool Sharpener
Kampanjahinta 176,05 €
(141,98 €, alv 0)
(41)
Heti saatavilla
-15%
Vulkanus VG2 Hahloteroitin
Lajit‪»Vaellus‪»Työkalut‪»Teroitustyökalut‪»Pikateroittimet‪»
Vulkanus VG2 Hahloteroitin
Kampanjahinta 76,04 €
(61,32 €, alv 0)
(5)
Heti saatavilla
-4%
Work Sharp Knife and Tool Sharpener MK2
 
Lajit‪»Vaellus‪»Työkalut‪»Teroitustyökalut‪»Sähköteroittimet‪»
Work Sharp Knife and Tool Sharpener MK2
Kampanjahinta 114,67 €
(92,48 €, alv 0)
(3)
Heti saatavilla
-20%
Fällkniven DC4 Hiomakivi
 
Lajit‪»Vaellus‪»Työkalut‪»Teroitustyökalut‪»Hiomakivet‪»
Fällkniven DC4 Hiomakivi
Kampanjahinta 20,72 €
(16,71 €, alv 0)
(15)
Heti saatavilla
-8%
Hultafors Grinding Stone
 
Lajit‪»Vaellus‪»Työkalut‪»Teroitustyökalut‪»Hiomakivet‪»
Hultafors Grinding Stone
Kampanjahinta 45,78 €
(36,92 €, alv 0)
(9)
Heti saatavilla
-20%
Work Sharp Guided Field Sharpener
 
Lajit‪»Vaellus‪»Työkalut‪»Teroitustyökalut‪»Pikateroittimet‪»
Work Sharp Guided Field Sharpener
Kampanjahinta 31,92 €
(25,74 €, alv 0)
(4)
Heti saatavilla
-20%
Dianova Lapstone Classic
 
Lajit‪»Vaellus‪»Työkalut‪»Teroitustyökalut‪»Timanttiteroittimet‪»
Dianova Lapstone Classic
Kampanjahinta alkaen 17,52 €
(14,13 €, alv 0)
(2)
Heti saatavilla
-20%
Work Sharp Blade Grinding Attachement (BGA)
 
Lajit‪»Vaellus‪»Työkalut‪»Teroitustyökalut‪»Lisävarusteet ja hiomanauhat‪»
Work Sharp Blade Grinding Attachement (BGA)
Kampanjahinta 103,92 €
(83,81 €, alv 0)
(9)
Heti saatavilla

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Nahkakenkien hoito ja suojaus

Nahkajalkineiden asianmukainen hoito pidentää niiden käyttöikää ja pitää ne hyvässä kunnossa. Perusohjeita hyvään perushoitoon, porffavoor:1. PuhdistusPuhdista jalkineet säännöllisesti, erityisesti jos ne ovat likaantuneet tai kastuneet. Käytä pehmeää harjaa ja kosteaa liinaa poi...

Hoito-ohjeita tekokuitutäytteille

Tekokuitutäytteisen makuupussin ja topattujen vaatteitesi asianmukainen hoito auttaa säilyttämään tuotteidesi lämpöominaisuudet ja saattaa merkittävästi pidentää tuotteiden käyttöikää. Puhdistus Tuulettaminen: Kun käytät makuupussia tai topattua vaatetta, tuuleta niitä ...

Kumisaappaiden hoito ja huolto-ohjeet

Kumisaappaiden asianmukainen hoito voi pidentää niiden käyttöikää ja ainakin pitää ne paremmassa kunnossa.Alta löydät kokonaiset 9 erinomaista vinkkiä kumppareiden hoitoon:1. Puhdista kumisaappaat säännöllisestiPyyhi kumisaappaat säännöllisesti puhtaalla ja kostealla liinalla poi...