Oletko Viranomainen? Meiltä 10% Viranomais­alennus lähes kaikkiin tuotteisiin - Katso ohjeet »

Miksi hankkia hyvät kiikarit, kun halvalla saisi huonommat?


Ulkoilu, Retkeily ja vaellus by Nina P., 11.5.2020

Miksi kukaan panostaisi laatuoptiikkaan, kun pienemmällä rahallisella panostuksella saa kuitenkin ihan ok -tasoiset kiikarit. Niin. Kiikareiden valintaa ja -fiilistelyä pohdin käyttötarpeen ja kokonaisvaltaisen luontoelämyksen kannalta.

Luonto- ja lintuhommat on esimerkkinä olleet aina lähellä sydäntä, ja osaaminen ja ymmärrys on keskittynyt lähinnä merilintuihin, kun ne kätevästi asustelee siellä, missä tulee normisti vietettyä eniten aikaa: merellä. Kiikarit ovat edustaneet välttämättömyystarviketta, joilla näkee liian kaukana olevat reimarit, että missä järjestyksessä keltaiset ja mustat palikat mahtaa kaukaisuudessa olla. Kun ei tiedä paremmasta, niin ei osaa kaivata mitään muutakaan, näin se vaan on. Niin sitä on pappavainaan vanhoilla perinneputkilla menty, ja hyvin on pärjätty.

Kaikissa uusissa varustehankinnoissa piilee aina se ansa, että kun kokeilee jotain oikeasti hyvää, niin paluuta takaisin entiseen ei ole - hyvä niin, sillä erinomaiset käyttöominaisuudet innostavat harrastamaan kahta kovemmin ja laajentamaan tekemistä uusiin suuntiin, koska se tekeminen kunnon vehkeillä on niin nautinnollista ja hauskaa.

...Ja mitenhän kiikarit nyt tähän liittyy?
Sain käsiini viimeisen päälle olevat Swaron kiikarit, jotka tietysti kannusti kokeilemaan ja katsomaan, että mistä tällaisissa vimpan päälle vehkeissä mahtaa olla kyse, ja oivallus oli välitön ja kirkas aivan kuten kiikareiden toistama kuva. Kiikareilla tuli katsottua ja ihmeteltyä pihamaalla ihan mitä tahansa, mitä kaukaisuudessa oli kiikaroitavaa. Jos ei siellä mitään liikkunut, niin katselin sitten kaukaisia lehtiä puissa jotka sain ihan käden ulottuville tarkkoina ja selkeästi erottuvina. Saati, kun katselukenttään ilmestyi pieniä siivekkäitä, pääsi niiden väritystä ja ulkonäköä sekä tekemisiä seuraamaan etäisyyden päässä, kuin olisivat olleet käden ulottuvilla.

Tilanne eskaloitui välittömästi.
Takametsän pihabongaus tarjosi elämyksellisiä hetkiä lintujen maailmassa, mutta nälkä kasvoi siinä määrin, että oli päästävä paikkoihin joissa saisi ahmia lisää siivekkäiden kikkailuja ja päästä näkemään livenä niitä otuksia, joita vain lintukirjasta on saanut opetella. Uudet kiikarit johdattivat siis huomaamatta kansallispuistoihin, ruovikoihin ja lintutorneihin näkemään lisää.Syytän uusia kiikareita loppukevään luonto- ja linturetkelle johdattamisesta Valkmusan Kansallispuistoon, jossa pääsin näkemään kalasääskiä yksityiskohtaisesti ja tarkasti vieläpä keväisissä lemmenpuuhissa. Isokuovit riekkuivat ja kurluttivat menemään kaukaisuudessa, ja oli upea fiilis saada hahmolle ja äänelle kirkas, yksityiskohtainen kuva kuvittamaan ennestään vain tuttua ääntä ja lentosilhuettia. Kiikareiden syytä on myös liittyminen paikalliseen lintutieteelliseen yhdistykseen harrastamaan ja oppimaan lisää linnuista. Näin ne vaan asiat menee eteenpäin yhden yksittäisen erinomaisen varusteen siivittämänä.

Enää ei tarvitse odottaa, että järvellä kelluva lintu alkaa ääntelemään, kun voi ihan nopsalla vilkaisulla nähdä, että onko menijä kuikka vai kaakkuri. Kanahaukan voittoisa mittelö variksen kanssa on myös tallennettu luontomuistoihin kiikareiden välityksellä.

Mitä sitten näiden kokemusten varjossa saa enemmän parilla tonnilla versus parilla sadalla pelimarkalla? Luontoretkellä yhtenä tärkeänä teemana on monilla näkeminen ja kokeminen ja sitä kautta luonnon ymmärtäminen ja siitä oppiminen: jos ei näe, niin ainakaan sitä kautta ei pääse kovin pitkälle. On vähän turhaa mennä katsomaan jos ei näe kunnolla.

Minulla on kokemusta nyt huippukiikareista, edullisista kiikareista ja aivan susisurkeista kiikareista. Voin omakohtaiseen arviooni nojaten paljastaa, että luontokokemukset on olleet paljon vahvempia niiden huippuvehkeitten kanssa: myyntipuheissa paljon hehkutetut seikat kuvan kirkkaudesta, värien toistosta, kontrastista ja heikommassa valaistusoslosuhteessa kohteiden erottumisesta on ihan täyttä totta. Parhaiten erot huomaa, jos pystyy vertailemaan tuotteita keskenään: Laadukkaassa optiikkakokonaisuudessa kuva säilyy kirkkaana ja hyvänä linssien reunoille saakka ilman venymistä ja vääristymistä. Kaukaisuudessa näkyvät asiat eivät ole hailakkaat tai tuhnuisen verhon takana, vaan toistuvat aidosti kirkkaina omille verkkokalvoille saakka.

 
Lajit‪»Metsästys‪»Optiikka‪»Kiikarit‪»
Swarovski NL Pure 8x42
3 280,00 €
(2 645,16 €, alv 0)
Heti saatavilla
Swarovski EL Range 8X42 TA
 
Lajit‪»Metsästys‪»Optiikka‪»Kiikarit‪»
Swarovski EL Range 8X42 TA
3 900,00 €
(3 145,16 €, alv 0)
(1)
Heti saatavilla
Swarovski EL 8,5 x 42 katselukiikarit
 
Lajit‪»Metsästys‪»Optiikka‪»Kiikarit‪»
Swarovski EL 8,5 x 42 katselukiikarit
2 350,00 €
(1 895,16 €, alv 0)
(1)
Heti saatavilla
Meopta MeoPro Optika HD 10 x 42
 
Lajit‪»Metsästys‪»Optiikka‪»Kiikarit‪»
Meopta MeoPro Optika HD 10 x 42
429,00 €
(345,97 €, alv 0)
(14)
Heti saatavilla


Laadukkaat lisävarusteet vievät käytön sitten taas ihan uusille leveleille: hyvät ja helppokäyttöiset linssisuojukset helpottavat omaa ryynäämistä, kun ei tarvitse olla niin aktiivisesti huolissaan linsseistä, ja valjaat asettavat kiikarit olemaan välittömästi valmiina käyttöön, kun jotain jännittävää ilmaantuu näköpiiriin. Kamerasovitteen avulla saat asetettua kameran (myös kännykkäkameran, jos sovitin on siihen sopiva) huippuluokan linssin eteen ja napsittua ihan jeppislaatuisia kuvia kaukaisista otuksista.

-20%
Eberlestock Recon Modular Bino Pack
Lajit‪»Metsästys‪»Optiikka‪»Kiikarit‪»Tarvikkeet‪»
Eberlestock Recon Modular Bino Pack
Kampanjahinta 111,92 €
(90,26 €, alv 0)
(1)
Zeiss Kiikarivaljaat
 
Lajit‪»Metsästys‪»Optiikka‪»Kiikarit‪»Tarvikkeet‪»
Zeiss Kiikarivaljaat
49,00 €
(39,52 €, alv 0)
(11)
Heti saatavilla
-19%
Eberlestock Recon Utility Pouch
Lajit‪»Metsästys‪»Optiikka‪»Kiikarit‪»Tarvikkeet‪»
Eberlestock Recon Utility Pouch
Kampanjahinta 31,46 €
(25,37 €, alv 0)
-20%
Eberlestock Nosegunner Bino Pack
Lajit‪»Metsästys‪»Optiikka‪»Kiikarit‪»Tarvikkeet‪»
Eberlestock Nosegunner Bino Pack
Kampanjahinta 119,92 €
(96,71 €, alv 0)
(4)
Zeiss DTC-A Adapter
 
Lajit‪»Metsästys‪»Optiikka‪»Kiikarit‪»Tarvikkeet‪»Sovittimet ja adapterit‪»
Zeiss DTC-A Adapter
189,00 €
(152,42 €, alv 0)
Heti saatavilla
Zeiss DTC-R M52 Adapter
 
Lajit‪»Metsästys‪»Optiikka‪»Kiikarit‪»Tarvikkeet‪»Sovittimet ja adapterit‪»
Zeiss DTC-R M52 Adapter
94,90 €
(76,53 €, alv 0)
Heti saatavilla
Swarovski tMA Adapter tMA42
 
Lajit‪»Metsästys‪»Optiikka‪»Kiikarit‪»Tarvikkeet‪»Sovittimet ja adapterit‪»
Swarovski tMA Adapter tMA42
227,00 €
(183,06 €, alv 0)
Swarovski VPA Variable Phone Adapter
 
Lajit‪»Metsästys‪»Optiikka‪»Kiikarit‪»Tarvikkeet‪»Sovittimet ja adapterit‪»
Swarovski VPA Variable Phone Adapter
202,00 €
(162,90 €, alv 0)
(1)
Heti saatavilla


Kiikareiden valinnassa kannattaa ottaa huomioon, että mitä kaikkea meinaa niiden kanssa puuhailla. Metsästysreissuille kannattaa panostaa kiikariin, jossa ominaisuudet hämärissä tai vähävaloisissa olosuhteissa ovat vähintään hyvät, mielellään erinomaiset. Tutkiessa eri malleja esim. verkkokaupasta saa aika hyvät myyntiargumentit raakattua, joista on hyvä lähteä puntaroimaan itselle sopivimpia vaihtoehtoja. Samalla suurennuskertoimella on valinnanvaraa vaikka kuinka ja sitten on vielä toisena tekijänä etulinssin halkaisija. Käyttämäni Swarovski EL 8x32 meinaa siis sitä, että suurennos on kahdeksankertainen: 100m päässä oleva kohde näyttäytyy minulle kuin se olisi 12,5 metrin päässä! 32 on ulkolinssin halkaisija. Käytännössä siis mitä enemmän kiikariin saadaan valoa, sen valovoimaisempi se on. Esimerkkinä mainitsemissani kiikareissa linssin ulkohalkaisija on aika pieni, joten hyvä valovoima nojaa myös tosi hyvään ja laadukkaaseen optiikkaan. Miksi ei siis suoriltaan valitsisi mahdollisimman suurta kerrointa ja suurinta mahdollista ulkolinssin halkaisijaa?
Noh. Tässä on juurikin se, että mitä haluaa puuhata. Mitä suurempi ulkolinssi, sitä isommat ja kömpelömmät kiikareista tulee. Joka ei haittaa, jos tekeminen on kohtuu staattista ja valon saaminen näkölaitteeseen on välttämätöntä.

Suurennoskertoimissa taas aika lailla 8-10 on sellainen hallittava kerroin, että pystyy käsin kannattelemaan kiikaria siten, että kuva pysyy osimoilleen paikoillaan. Jos laitetaan suurennusta lisää, niin kantsuu jo olla jonkinlainen tuki tai kiikariteline. Jos palataan esittämääni ja käyttämääni esimerkkikiikariin, niin tuossa mallissa ominaisinta on pieni koko, laadukkaitten materiaalien tuoma jämeryys ja keveys. Käytännössä tuossa mallissa ostetaan mahdollisimman pieneen tilaan ja -kokoon menevä kiikari huippuominaisuuksilla liikkuvaan ja aktiiviseen toimintaan.

Jos käytössä olisi tällä reissulla ollut kamera-adapteri, näkyisi kuvan vasemman yläkulman kohdalla jörnivä sääksipariskunta ja toisaalta myöhemmin melko keskellä kuvaa ilakoivia isokuoveja ja taiturimaisia töyhtöhyyppiä. Nopealla kameran liipasinsormella olisi myös saanut hyviä lähikuvia ylilentoa suorittavista kurjista.

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Garmin Edge 840 Solar: täydellinen treenikumppani

Garmin Edge 840 Solar on täydellinen kumppani treenaamisen pyöräilyyn teillä ja poluillaGarminin aiemmin tänä vuonna ilmestynyt Edge 840 on valmistajan pyörätietokoneiden premium-osastoa edustava malli. Edge 840 Solar pääsi kokonaisen kesän mittaisen pitkän testijakson aikana tos...

Garmin Varia RTL516 tuo turvaa maantiepyöräilyyn

Garmin Varia RTL516 yhdistää tutkan ja takavalon, ja tuo turvallisuutta maantiepyöräilyyn Tutkan ja takavalon yhteen näppärään laitteeseen yhdistävä Garmin Varia RTL516 pääsi kesän kestäneeseen käyttökokeiluun yhdessä Edge 840 Solar -pyörätietokoneen kanssa. Pitkässä käyttökokees...

Tactical Foodpack -reseptikilpailu: Voittajalle 2000 € lahjakortti Tactical Foodpackin tuotteisiin.

Päästä kulinaarinen luovuutesi valloilleen Oletko koskaan haaveillut saavasi kaikkien aikojen suosikkiruokasi Tactical Foodpackin premium -tuotevalikoimassa? Parhaat haaveet on tehty toteutettaviksi ja tässä tarjoutuukin siihen oivallinen mahdollisuus: Jaa kanssamme lemppariann...