Oletko Viranomainen? Meiltä 10% Viranomais­alennus lähes kaikkiin tuotteisiin - Katso ohjeet »

Packraftingin monet mahdollisuudet


Vesiurheilu, Retkeily ja vaellus, Melonta by Ilari H., 04.05.2022

Kuva©: Jaska Halttunen

Lautta reppuun ja menoksi – Packraft avaa valtavan määrän uusia mahdollisuuksia luonnossa liikkumiseen

Suomi on tunnetusti tuhansien järvien maa. Niiden lisäksi Suomen luontoa halkovat lukuisat joet, kosket ja muut vesistöt. Siitä syystä packraft soveltuu erinomaisesti suomalaisen retkeilijän, melojan tai kalastajan käyttöön.

Packraft on pumppupussilla täytettävä lautta, joka painaa mallista riippuen noin 3-6 kiloa. Tyhjennettynä kuminen lautta rullautuu yllättävän pieneen tilaan, jolloin sen voi ottaa helposti mukaan esimerkiksi vaellusrinkkaan. Packraft täytetään pumppupussilla tai retkipumpulla ja viimeistellään puhaltamalla. Pumppaamiseen kuluu vain muutama minuutti. Tyhjennys onnistuu puolestaan avaamalla venttiili ja rullaamalla lautta takaisin kasaan.

Packraft avaa retkeilijälle valtavan määrän uusia reittivaihtoehtoja. Kun osan matkasta voi taittaa melomalla jokea, koskea tai järveä pitkin, voi saavuttaa paikkoja, joihin jalkaisin ei pääse lainkaan. Myös reittivaihtoehdot kasvavat, kun järvet tai muut jalkaisin ylitsepääsemättömät vesistöt eivät enää katkaise retkeilijän matkaa.

Packraft sopii moneen käyttöön

Useat suomalaiset kansallis- ja luonnonpuistot tarjoavat mainiot puitteet Packraftin hyödyntämiseen vaelluksen ohessa. Vaikkapa Oulangan kansallispuistossa Karhunkierroksen voi taittaa osaksi jalkaisin ja osaksi Oulankajokea pitkin melomalla. Isojärven kansallispuistossa voi puolestaan vaeltaa ensin haluamansa mittaisen lenkin ja meloa lopuksi Renusaareen yöksi. Näin samalla retkellä voi nauttia sekä vaeltamisesta että vesillä kulkemisesta.

Maastopyöräilyn ja packraftingin yhdistelmästä käytetään nimitystä bikerafting. Packraft kykenee kuljettamaan melojan lisäksi kyydissä myös maastopyörää. Tällöin reittivaihtoehtojen määrä nousee jälleen huimasti korkeammaksi, kun melonta- ja maastopyöräreiteistä voi muodostaa haluamansa kokonaisuuden.

Packraft toimii myös puhtaassa melontakäytössä. Siinä missä tavallinen kajakki tai kanootti kulkee pääsääntöisesti auton katolla tai peräkärryssä, on packraftin kuljettaminen hyvin helppoa vaikkapa auton peräkontissa tai vaikka silloin, kun matka taittuu bussilla tai junalla. Packrafteja käytetään laajasti myös koskimelonnassa ja hyvänä puolena packraftin kuljettaminen mahdollisten koskien lähestymisten aikana on huomattavan helppoa kajakkiin verrattuna.

Kalastuksen suhteen packraft vaatii pientä varovaisuutta, etteivät terävät koukut pääse nappaamaan kiinni lautasta. Hyvänä puolena packraftin voi jälleen ottaa mukaan lähes mihin tahansa ja sen kuljettaminen on tavallista venettä huomattavasti helpompaa.

Millainen packraft minulle?

MRS Microraft on nimensä mukaisesti kevyt ja näppärä yleismalli, joka sopii parhaiten tasaisen veden melontaan. 150 kiloa kantava MRS Microraft soveltuu yhdelle henkilölle esimerkiksi vaelluskäyttöön, bikeraftingiin, kalastukseen sekä järvissä tai hitaasti virtaavissa joissa ja koskissa melontaan. MRS Microraftin mukana tulee aukkopeite, joka pitää melonnan aikana räiskyvät vedet poissa melojan sylistä.

250 kilon kantavuudella varustettu MRS Adventure X2 on loistava valinta kahden hengen packraftiksi. Lisäksi MRS Adventure X2 sopii myös yksilöpackraftina pitkille melojille, jotka kaipaavat enemmän jalkatilaa, tai mikäli mukana on  koira tai runsaasti tilaa vieviä varusteita. MRS Microraftin tavoin MRS Adventure X2 on tasaisen veden melontaan tai luokkien I-II-koskiin soveltuva packraft. MRS Adventure X2:n etuna mukaan mahtuu myös toinen retkeilijä, siinä missä MRS Microraftin kyytiin istuu vain yksi meloja.

Yhdelle käyttäjälle tehty MRS Nomad S1 D on oiva valinta pitkän matkan melontaan. Packraftin muoto on pitkä ja kapea, joten se yltää matkamelonnassa tavallista korkeampaan nopeuteen. Lisäksi packraft toimii muotonsa ansiosta hyvin myös hieman vaativammassa koskenlaskussa. Mukana tuleva aukkopeite on skirt-mallinen, eli se suojaa käyttäjää kattavasti roiskeilta.

-10%
MRS Microraft
 
MRS Microraft
Kampanjahinta Captcha$
(821.94 $, alv 0)
(3)
Heti saatavilla
-10%
MRS Adventure X2
 
MRS Adventure X2
Kampanjahinta Captcha$
(850.08 $, alv 0)
(5)
Heti saatavilla

Mitä muita varusteita tarvitsen itse packraftin lisäksi?

Packraftin lisäksi melomiseen vaaditaan tietysti mela. Yhtä lailla turvallisuussyistä pakollinen varuste on kelluntaliivi.

-8%
Melomo Mela (4-osainen)
 
Melomo Mela (4-osainen)
Kampanjahinta Captcha$
(124.59 $, alv 0)
(6)
Heti saatavilla
-10%
Advanced Elements 4-osainen Packlite mela
 
Advanced Elements 4-osainen Packlite mela
Kampanjahinta Captcha$
(75.88 $, alv 0)
(22)
Heti saatavilla
-8%
Melomo Multimela
 
Melomo Multimela
Kampanjahinta Captcha$
(163.76 $, alv 0)
(1)
Heti saatavilla
-2%
Baltic Canoe -melojan kelluntaliivi (40 - 130 kg)
-10%
Baltic Dinghy Pro (25 - 90+ kg) kelluntaliivi
Baltic Dinghy Pro (25 - 90+ kg) kelluntaliivi
Kampanjahinta alkaen Captcha$
(48.21 $, alv 0)
(11)
Heti saatavilla
-10%
ION Booster X Vest

Vaikka packraftit ovat kestäviä, voi niihin silti tulla silloin tällöin pieniä reikiä. Siksi mukana kannattaa kuljettaa paikkasarjaa, jonka avulla packraftin voi paikata myös kesken retken.

-10%
Flextailgear Max Pump Plus
 
Flextailgear Max Pump Plus
Kampanjahinta Captcha$
(29.90 $, alv 0)
(14)
Heti saatavilla

 

Lämpimällä kesäkelillä tasaisen veden melontaan sopivat hyvin esimerkiksi roiskeilta suojaavat kuoritakki ja kuorihousut. Mikäli packraftilla aikoo meloa myös vaativissa koskissa tai kylmemmillä keleillä, on sekä mukavuus- että turvallisuussyistä suositeltavaa hankkia kylmältä suojaava pelastuspuku. Koskissa melottaessa päähän tulee laittaa melontakypärä.

-10%
Ursuit MPS kuiva välipuku
 
Ursuit MPS kuiva välipuku
Kampanjahinta Captcha$
(474.47 $, alv 0)
Multi Purpose Suit
(68)
Heti saatavilla
-9%
Ursuit Easy
 
Ursuit Easy
Kampanjahinta Captcha$
(895.38 $, alv 0)
(39)
Heti saatavilla
-3%
Ursuit Sea Horse
Ursuit Sea Horse
Kampanjahinta Captcha$
(946.02 $, alv 0)
(15)
Heti saatavilla
-9%
Ursuit AWS pelastuspuku
Ursuit AWS pelastuspuku
Kampanjahinta Captcha$
(602.23 $, alv 0)
Active Water Sports Suit
(9)
Heti saatavilla

Sinua saattaa kiinnostaa myös

TAKAISINVETO: Optimus Vega kaasukeittimen tuulensuoja

Tuotteen nimi: Tuulensuoja Optimus Vega kaasukeittimeen Mahdollinen riski: Mikäli käyttäjä ei jätä käyttöohjeen mukaista riittävää rakoa tuulensuojan ja padan väliin tilassa, jossa on huono ilmanvaihto, aiheuttaa suoja riskin hiilidioksidimyrkytyksestä. Pyydämme kuluttajia olem...

Metsästysvaatteiden valinta lämpimille keleille

Artikkeli toteutettu yhteistyössä Härkilan kanssaKun valitaan metsästysvaatteita sääolosuhteiden mukaan on muistettava ottaa huomioon päivän mittaan tapahtuvia lämpötilan sekä kosteuden vaihteluita.Lämpimien ajanjaksojen aikana vaatteen oltava kaiken lisäksi myös kevyt ja hengitt...

Käyttökokemuksia: Garmin inReach Mini 2

Mikäli haluaa säilyttää yhteyden muuhun maailmaan vaikkapa keskelle erämaata suuntautuvilla vaelluksilla, on paras ratkaisu ottaa mukaan satelliittiviestin. Iridium-satelliittiverkkoon pohjautuva viestintä ei ole riippuvainen puhelimien verkosta, ja viestit sekä hätäkutsut toi...