
Marttiinin perinteisin puukkomalli kauniilla tupella. Puukon tupessa oleva tupsu kuvaa ilveksen korvatupsua. Sen tarkoituksena on pelotella pahat henget pois, jotta itse puukkoa tarvitsisi käyttää vain rauhanomaisiin tarkoituksiin.
Terän pituus 110 mm
Koko pituus 220 mm
Ilves-puukot ovat erinomaisia yleispuukkoja. Janne Marttiinin ensimmäinen puukkomalli 1920-luvulta sai nimekseen Ilves erään markkinoilla pidetyn nimikilpailun tuloksena. Terävyys oli Marttiini-puukon myyntivaltti; sitä epäilevät asiakkaat saivat jopa testata terää Jannen niskavilloihin. Tunnusomaista Jannen Ilves-puukoille oli ns. terän pannukoukku: terän kärki nousi hieman ylöspäin, joten sillä oli helppo nostaa kuuma kahvipannu tulilta. Ilves-puukkoja on nykyään eri kokoisia ja ne edelleen muistuttavat alkuperäistä mallia. Ilves-puukko on ollut esikuvana myös monelle Marttiini-tuotteelle tähän päivään saakka.
TERÄ:
Marttiinin terän raaka-aine Marttiini® -Steel ja terän valmistus- ja viimeistely tekevät siitä partaveitsen terävän. Marttiini-Steel -kromiteräksen kehittäminen on vuosikymmenien kehitystyön tulos.
Terän karkaisu oikeassa lämpötilassa takaa kestävän ja vahvan terän. Marttiinin kromiteräksen kovuus on 54-56 Rockwellin yksikköä (HRC). Kromiteräksen osuus raaka-aineesta on 13 %, mikä tekee terästä ruosteenkestävän; se kestää jopa suolavettä ja joitain happoja. Alle 54 HRC:n kovuus on liian pieni puukon terälle. Tällainen terä on helppo teroittaa, mutta sen teroituskulma kuluu nopeasti ja terä on liian pehmeä kovaan käyttöön. Jos teräksen kovuus on yli 56 HRC:ä, terä takuulla pysyy terävänä, mutta myös murtuu helpommin. Liian kovan teräksen teroittaminen on joskus jopa mahdotonta ilman ammattimaista teroituskonetta.
KAHVA:
Marttiini-kahvat valmistetaan omalla kahvatehtaalla Rovaniemellä.
Perinteinen suomalaisen puukon kahvamateriaali on visakoivu. Visakoivu kasvaa tietyllä alueella, Suomessa sitä löytyy yleisemmin Keski- ja Itä-Suomesta. Loimukuvioinen visakoivu sopii erinomaisesti puukon kahvamateriaaliksi, koska se on kestävä, kaunis ja sitä on helppo työstää. Kauniskuvioista visakoivua on erittäin vaikea saada, joten sen hinta on korkeampi kuin koivun, toisen suomalaisen perinteisen kahvamateriaalin. Marttiini käyttää materiaalina myös tummasävyistä pähkinä- ja ruusupuuta, jotka ovat kysyttyjä vientimarkkinoilla.
Lappilaisena yrityksenä Marttiini on aina halunnut korostaa tuotteissaan lappilaista perinnettä ja arktista eksotiikkaa. Jokainen käsintehty puukko on yksilö, mutta myös kestävä käyttöpuukko.
Marttiini® -tuotteiden kestävien kahvasuoja-aineiden löytäminen on ollut monien vuosien kehitystyön tulos. Tarkoituksen mukainen puunsuoja suojaa kahvaa lialta ja kosteudelta, mutta myös tuo esiin tämän yksilöllisen luonnonmateriaalin sävyt ja kuviot.
Marttiini käyttää puukahvoissaan selluloosa- tai muovilakkaa. Perinteinen selluloosalakka on kestävä ja paljon käytetty lakka, joka antaa puulle kevyen keltaisen sävy. Väritön, myrkytön ja vedenkestävä muovilakka tuo paremmin esiin puun oman sävyn ja kuviot. Uusi vaihtoehto lakalle on vaha, jolla on suojattu mm. uuden Condor Luxus -sarjan kauniit visakoivukahvat. Puukahvan hehkua syventävä vahaus suojaa kahvaa lialta ja kosteudelta, mutta antaa puun hengittää. Vahattu kahva on myös miellyttävämpi ja turvallisempi kuin lakattu.
TUPPI:
Tupen tehtävänä on suojata puukon terää ja käyttäjäänsä silloin, kun puukko ei ole käytössä. Puukon voi kiinnittää vyöhön tupen ripustuslenkin eli kantimen avulla. Tuppi suunnitellaan puukon käyttötarkoituksen ja muodon mukaan. Pienet yksityiskohdat lisäävät näyttävyyttä, mutta niillä on usein myös käytännön merkitystä. Esimerkiksi useimpien tuppien päässä oleva nahkakappale estää vyöhön kiinnitetyn tupen häiritsevää heiluriliikettä.
Marttiini-tuotteiden tuppi valmistetaan kasvisparkitusta härännahasta. Nahkavuodat ostetaan lähinnä Italiasta ja Espanjasta. Perinteisen luonnonvaalean nahan lisäksi Marttiini käyttää mustaksi ja ruskeaksi värjättyä nahkaa. Ruskean eri sävyjä on useita.