Telttaa hankittaessa ensimmäisiä pohdintoja on usein, käytetäänkö telttaa myös talvella lumisissa olosuhteissa? Mikäli vastaus on kyllä, valitaan sellainen teltta, joka toimii varmasti myös talviolosuhteissa.
Talviteltan ehkä tärkein ominaisuus on hyvä tuuletus. Kosteuden on päästävä teltasta pois, jottei se kondensoidu teltan kattoon pisaroiksi ja täten ala pikkuhiljaa kastelemaan myös talviretkeilijän varusteita. Yleisesti talviolosuhteissa kannattaa pitää teltan kaikki mahdolliset tuuletusräppänät avoinna, vaikka se hullulta kuulostaakin. Kunnon talvitelttojen tuuletusaukkojen sulut ovat suojattu lumelta, jotta lumi ei pääse telttaan sisälle, mutta tuuletus toimii silti hyvin.
Talviteltan materiaalit ovat kestäviä, mutta täten myös hieman paksumpia ja painavampia kuin keveimpien kesäkäyttöön suunniteltujen vaellustelttojen. Materiaalin on kestettävä isoja lumikuormia ja tuntureiden tai napa-alueiden tuulen tuiverrusta. Talvella teltan painolla ei tosin ole niin paljon väliä, sillä se kulkee useasti mukana ahkiossa. Talviteltassa yleensä myös kaaret ovat jykevämpää tekoa, jolloin teltta kestää isompia lumikuormia. Osassa talvitelttoja voidaan käyttää tuplakaaria lumikuorman kestävyyden parantamiseksi esim. basecamp-olosuhteissa, kun teltta on pitkän aikaa samassa paikassa pystytettynä.
Talvitelttojen ulkoteltan helma ylettyy maahan asti, jolloin teltan päälle satanut lumi ei pääse sisä- ja ulkoteltan väliin kastelemaan teltan sisällä olevia varusteita. Kesäteltoissa ulkoteltta saattaa usein olla lyhyempi, jolloin teltan viilennys kesähelteillä toimii paremmin.
Katso myös Fjällräven-teltan valintaopas ja Helsport-teltan valintaopas, joista löydät parhaat vinkit Helsportin ja Fjällrävenin talviteltan valintaan.
Kaksi maailman parhaimpiin kuuluvaa telttavalmistajaa Helsport ja Fjällräven kertovat alla olevilla vidoilla parhaat vinkkinsä teltan pystytykseen lumessa ja telttailuun talvella.