Oletko Viranomainen? Meiltä 10% Viranomais­alennus lähes kaikkiin tuotteisiin - Katso ohjeet »

Vaelluskenkien valintaopas


Ulkoilu, Retkeily ja vaellus, Valintaoppaat by Varuste.net / Toimisto-Jorma, 17.8.2020
Vaelluskenkä valitaan ensisijassa käyttötarkoituksen ja jalkaan sopivuuden perusteella. Onko tarkoitus lähteä Lappiin rinkan kanssa viikoksi, vai käytetäänkö kenkää lähimetsissä koiran kanssa ulkoiluun? Onko kenkään tarvetta saada vaellusraudat kiinni? Tässä oppaassa esittelemme, mitä kaikkea on hyvä ottaa huomioon vaelluskenkää valitessa.

Kengän jäykkyys

Suuntaa antavana ohjenuorana voi käyttää esimerkiksi Meindlin ja Hanwagin ilmoittamia luokituksia A-D. Luokitus kertoo sekä varren että pohjan jäykkyydestä. Näistä A on vähiten jäykkä, parhaiten kaduille ja helppoon maastoon sopiva kenkä, D:n edustaessa jääkiipeilykenkiä.

Suomen oloissa vaeltamiseen sopivat parhaiten B- ja B/C-kengät, maastosta, rinkasta ja käyttäjästä riippuen. Lähtökohtaisesti, mitä enemmän painoa kengän päällä on, sitä jäykempi pohja kengässä saisi olla. Haastavammassa maastossa myös nilkan kunnollinen tuki on tärkeää. Kevyet, joustavat kengät sopivat parhaiten kevyiden kantamuksien kanssa vaeltavalle ja helpompaan maastoon. 

Kenkien kanssa kuitenkin myös käyttäjän tottumus ja kokemus vaikuttavat: kokeneempi vaeltaja voi lähteä reissuun kevyemmilläkin kengillä, ensikertalaisen kannattaa mieluummin valita hieman jäykemmät ja tukevammat jalkineet. Jäykkäpohjaisissakin kengissä on eroja rullaavuuden suhteen, joten olisi tärkeää päästä sovittamaan kenkää ennen ostopäätöstä.

Meindlin valintaoppaassa on hyvin tiivistetty, että mitä nämä kenkäluokitukset kuvaavat, ja mihin luokitukset perustuvat:

"Alfons Meindl kehitti kenkien käyttöluokituksen jo vuonna 1976. Ne antavat selkeän kuvan siitä, minkälainen jalkine eri käyttötarkoitukseen ja maastoon tarvitaan. Kenkien jäykkyys ja paino, varren korkeus, nahan paksuus, rullaavuus sekä pohjan kuviointi ovat ominaisuuksia, joilla kunkin kengän luokitus määräytyy.

Jalkineen valinnassa täytyy huomioida myös kannettava taakka. Raskas rinkka vaatii kengältäkin enemmän kuin kevyt reppu. Turvallisuuden ja käytettävyyden vuoksi kannattaa valita mieluummin hieman liian tuhti jalkine, kuin liian kevyt kenkä.

  • Käyttöluokituksessa A kuvaa helppoa maastoa ja kevyttä kenkää.
  • Pohjoismaisiin vaellusmaastoihin soveltuvat kategorian B ja BC kengät parhaiten.
  • Asteikon ääripäätä edustaa D-luokan jäykät ylävuoristokengät."

Materiaali


Materiaaleilta vaelluskengät ovat pitkälti joko tekstiiliä tai nahkaa, monesti nupukkinahkaa. Nahkakengät vaativat hoitoa, mutta hyvin hoidettu ne muotoututuvat jalkaan ja kestävät hyvin kulutusta. Yhä enemmän kengissä on myös yhdistetty nahkaa teknisiin materiaaleihin. Eri materiaali- ja tekniikkaratkaisuilla pyritään parantamaan esimerkiksi kengän keveyttä tai hengittävyyttä.

Lue lisää nahkakenkien hoidosta huolto-oppaastamme.

Kalvolla vai ilman?

Vaelluskenkää hankkiessa on syytä myös miettiä, haluaako kalvollisen vai kalvottoman kengän. Kalvollisissa yleensä käytetty Gore-Tex-kalvo pitää paremmin vettä, kun taas kalvoton kenkä hengittää yleisesti paremmin ja kuivuu nopeammin. Lundhagsilta löytyy lisäksi kalvottomia kumiteräkenkiä.

Kalvottomia vaelluskenkiä ovat myös tuplatikkauskengät. Perinteinen tuplatikkaus on näyttävä ja kestävä. Aidolla tuplatikkauksella olevat kengät ovat lähtökohtaisesti kalvottomia.

Kalvolliset
Lajit‪»Ulkoilu‪»Kengät‪»Vaelluskengät‪»
Kalvolliset
Kalvottomat
Lajit‪»Ulkoilu‪»Kengät‪»Vaelluskengät‪»
Kalvottomat


Koko, lesti ja malli

Oikean koon valitseminen on ensiarvoisen tärkeää. Vaelluskengän kuuluu istua tukevasti, jotta jalka ei pääse liikkumaan kengän sisällä ja muodostamaan rakkoja jalkaan. Kuitenkin tilaa pitää olla riittävästi, jotta kenkään mahtuu yksi paksumpi vaellussukka tai alussukka ja päällyssukka. Nahkainen kenkä venyy jonkin verran käytössä, mutta tilaa pitäisi pituuden puolesta olla sen verran, etteivät varpaat pääse osumaan kengän kärkeen alamäkeenkään tullessa. Monesti jalat myös tuppaavat turpoamaan iltaa kohden, etenkin pidemmän kävelyn päätteeksi.

Eri valmistajilla on tarjolla erimallisia lestejä ja kokotaulukoita, mutta vaelluskenkä pitäisi aina sovittaa. Leveämpään jalkaan sopivat esimerkiksi Meindlin Wide ja Comfort Fit -lestit, Lundhagsin Opti-lesti sekä Hanwagin Wide. Lähtökohtaisesti lasten kengät eivät käy aikuisille, sillä pohjan rakenne on kevyempi eikä tarkoitettu kantamaan aikuisen painoa.

Puolikorkeat vaelluskengät ovat suosituin valinta vaellukselle. Varsi suojaa ja tukee vaikeassa maastossa.

Leveälestisiä malleja valikoimastamme:

Sovitus ja valinta

Ensimmäinen askel kengän ostamisessa on mennä erikoisliikkeeseen, josta saa asianmukaista palvelua ja josta löytyy riittävä määrä malleja. Sovittamiseen kannattaa varata reilusti aikaa ja ostoksille on syytä mennä iltapäivällä, sillä silloin jalat ovat hieman suuremmat kuin aamupäivällä. Vielä parempi, jos sovittamaan pääsee niin illalla kuin aamulla. Muista sovittaa aina molempia kenkiä. Jalkojen koossa on yleensä eroa!

Näin sovitat kengät oikein
(Lisätiedot: www.meindl.de)
1. Sukat: Aina kannattaa sovittaa kenkiä juuri niillä sukilla, joita jatkossa tulee käyttämään. Jos omia ei ole mukana, pyydä testisukkia lainaan liikkeestä. Sukilla nimittäin on iso vaikutus kengän ominaisuuksiin. Lopullista kokoa, istuvuutta ja hengittävyyttä säädellään juuri sukalla. Vaelluskenkien kanssa on käytettävä tähän tarkoitukseen suunniteltuja sukkia. Jalkineen hyvän ilmastoinnin takaa oikein valittu sukka. Se on perusedellytys toimivaan mukavuuteen etenkin Gore-Tex kengissä.

2. Koko: Jalkineen kokomerkintään ei kannata tuijottaa tai ainakaan hankkia kenkiä pelkästään numeron perusteella. Oikea koko löytyy vain sovittamalla ja vertailemalla. On myös muistettava että aamujalka on pienempi kuin iltajalka. Myös vanhetessa ihmisen jalka pitenee. Valmistajien lestit ovat erilaisia ja myös rakenne vaikuttaa istuvuuteen erilailla. Käsityönä tehdyissä kengissä on keskenäänkin hiuksen hienoja eroja. Kenkä on siis aina sovitettava ja niin ettei se varmasti ole liian pieni. Kahdesta vaihtoehdosta kannattaa aina ottaa se isompi.

3. Nauhoittaminen: Kun kenkä on jalassa ja kantapää kupissaan aloitetaan nauhoittaminen. Iltin on oltava suoraan ja keskellä. Nilkan lukkohakasten ansiosta kenkiä voidaan nauhoittaa kahteen suuntaan. Ylöspäin käveltäessä on alempi nauhoitus oltava hyvin kireällä, mutta varsi voi olla löysemmin nyöritetty. Alaspäin käveltäessä on tärkeää että kantapää pysyy paikallaan ja siksi nilkka sekä varsi on nauhoitettava tiukasti. Nauhoituksessa vanha baijerilainen tapa on pyöräyttää nauhat viimeisten hakasten yläpuolelta alas. Näin solmu on pitävämpi ja se antaa enemmän joustavuutta sekä tukevuutta.

4. Istuvuus: Sovitettaessa kenkää on varpailla oltava tilaa liikkua ja kantapään täytyy "elää" - ei olla löysä eikä tiukasti kiinni. Varpaat eivät saa liukua alamäessäkään kengän kärkeen, joten seistessä niiden eteen saa jäädä ainakin sentin verran tilaa. Vaellusjalkineen on tunnuttava tukevalta jalassa. Kengän oikein tehty nyöritys tukee jalkaa. Kiristyshakanen ja muutama nyöritetty hakanen ylhäältä alas tukevat kantapäitä ja nilkkoja. Iltin on oltava aivan keskellä.

5. Koekävely: Jos kaupasta löytyy nk. testirata, kannattaa kenkiä sovittaa siinä. Kenkää, jota vakavasti harkitsette, kannattaa pitää vähintään 10 minuuttia jalassa. Näin siksi, että pehmusteet ja varsi löytävät oikean paikan, ottaen myös itse jalan asennon huomioon. Testiradalla on tärkeää todeta, etteivät varpaat alaspäin mentäessä koske kengän etuosaan. Kaksisuuntainen nauhoitus on hyvä työväline istuvuutta testattaessa.

Vastuullisuus

Hyvin hoidettu kenkä kestää lähtökohtaisesti pitkään. Suurin osa perinteisistä nahkaisista vaelluskengistä voidaan myös uudelleenpohjata, eli pohja voidaan vaihtaa uuteen joko tehtaalla tai suutarilla. Näin voi pidentää hyvin sisäänkäveltyjen kenkien käyttöikää. Myös nahassa on eroja. Kenkien, kuten muidenkin tuotteiden, valmistus kuormittaa ympäristöä, joten nahalla on väliä. Monet valmistajat käyttävät esimerkiksi Heinen Terracare -nahkaa, jonka valmistuksessa ympäristö otetaan huomioon.


Hankinnan jälkeen

Kun olet löytänyt ja hankkinut käyttöösi soveltuvat vaelluskengät, on ensimmäinen työvaihe "sisäänajo", johon kannattaa varata muutama viikko. Ennen varsinaiselle vaellukselle lähtemistä kengällä olisi hyvä kävellä useita pienempiä pätkiä, jotta kenkä muotoutuu ja istuu jalkaan hyvin.  Onneksi sisäänajo ei ole yhtä vaikeaa tai aikaa vievää kuin vielä muutama vuosi sitten. Tämä sinun täytyy tietää:

  • Käytä oikeanlaisia sukkia
  • Ole tarkkana, että iltti on keskellä ja valvo, että se myös pysyy keskellä.
  • Nauhoita kengät tarkasti.
  • Sisäänajon voi aloittaa ensin kotona, pitämällä vain kenkiä jalassa
  • Sen jälkeen muutaman viikon ajan pieniä kävelylenkkejä ulkona, mutta korkeintaan muutama tunti kerrallaan
  • Jos huomaat, että kenkä painaa jostain tai tulee kipupisteitä, on jalan annettava levätä. Muotoutumista voi edistää kävelemällä märässä ruohossa. Kastuttuaan kenkä hakee paikkansa helpommin.

Valluskenkien hoito

Säännöllinen hoito on tärkeää kengän kestävyyden kannalta. Saatavilla on eri kengänvalmistajien ohjeita kengänhoitoon. Kengän hoito kannattaa aloittaa heti, ennen ensimmäistä kenkien ulkoilutusta. Kunnollinen hoito ja huolto lisäävät kengän ikää ja ovat usein edellytys takuun säilymiseen.

Vaelluskengät kaipaavat ennen käyttöön ottoa sekä vahauksen, että kyllästyksen. Kengät tulisi pitää puhtaana sekä kyllästää ja vahata säännöllisesti myös käytössä.

Meindl-jalkineissa on muun muassa valmiina muotoiltu, kosteutta siirtävä pohjallinen. Oikeanlaisen pohjallisen käyttö on, laadukkaiden sukkien lisäksi, osa toimivan kengän kokonaisuutta. Kulunut, likainen ja painunut pohjallinen on vaihdettava uuteen.

Lue lisää nahkakenkien hoidosta huolto-ohjeestamme
Katso myös Meindl-valintaopas

Sinua saattaa kiinnostaa myös

Heat Experience – lämpöä pohjoisista olosuhteista

Heat Experience vie lämpöä sinne, missä sitä eniten tarvitaan. Vuonna 2016 Norjassa perustettu Heat Experience on omistautunut suunnittelemaan ja valmistamaan akkulämmitteisiä vaatteita ja -asusteita, jotka pitävät käyttäjänsä lämpimänä arktisissakin olosuhteissa, pilkillä, jääha...

Löydä täydellinen Primus-keitin tarpeisiisi: valintaopas

Oikean keitinvalinta voi tehdä retkistäsi huomattavasti nautinnollisemman (ja maukkaamman). Olitpa yksinvaeltaja, ryhmäretkeilijä tai vaativa tutkimusmatkailija, Primus tarjoaa keittimiä, jotka vastaavat tarpeitasi. Tässä pieni opas valinnan tueksi – erikoiskeskiössä tuoteperheen...

Fjällräven -rinkan valintaopas

Oikean rinkan valinta on avain mukaviin ja tehokkaisiin ulkoiluseikkailuihin. Tässä nopea katsaus Fjällrävenin suosituimpiin rinkkasarjoihin, jotta löydät juuri sinulle sopivan seikkailukumppanin: Kajka-sarja Mihin käyttöön: Pitkillekin vaelluksille. Pärjää, vaikka olisi raskaa...