Kun luonto lykkää kunnon talven päälle, niin kyllähän se inspiroi ihan toisella tavalla suunnittelemaan ulkoiluharrastuksia. Vaikka tässä postauksessa ei nyt välttämättä ole keksitty mitään uutta talvilajia uudelleen, niin ainakin tässä on aikamoinen luettelo asioista, mitä voi tehdä tai mitä voi kokeillaa, esimerkikis ammattimaisen ohjaajan/ -opettajan johdolla. Toivottavasti tämä tuottaa hyvää inspiraatiota ja virittäytyneisyyttä tähän meidän ainutlaatuiseen vuodenaikaan.
1. Hiihto
Niin ilmiselvä, että pakko nostaa ihan ykköseksi. Hiihdossa valittavana on vähän kaikenalaista: maastohiihto on yksi suosituimpia tapoja toteuttaa itseään laduilla. Luisteluhiihtoa, perinteistä tyyliä. Sinä päätät. Jos hiihtoajoista on enempi aikaa, tai haluat saada tekniikkaan parempaa vinkkiä ja kehittyä hiihtäjänä, niin paikallisissa hiihtoseuroissa saattaa olla jonninlaista opastusta ja kurssia tarjolla. Kannattaa tutustua.
Ladulle.fi -palvelusta pääsee katsomaan paikkakunnittain avoinna olevat hoidetut ladut. Maastohiihdon voi ottaa ihan klassisesti treenin kautta mustikkosopat rinnuksilla tai sitten kehitellä pienimuotoisen eväsretken hiihtospektaakkelin ympärille.
Maastohiihtosuksien valintaopas
Hiihtospektaakkeleista puheenollen. Mitens tuo metsä- /erähiihto? Viime talvina yhä suositummaksi muodostunut liukulumikenkäily on vakiinnuttanut paikkansa metsäkikkailijoiden keskuudessa ennen kaikkea sen hauskuuden vuoksi. Liukulumikengät yhdistävät omituisen saumattomasti erähiihdon ja lumikenkäilyn. Sukset ovat normaaleja tunturisuksia leveämmät ja lyhyemmät ja lankkujen pohjassa on kiinteä nousukarva keskialueella.
Sitten tietty perintenen erähiihto, laji, jolla on vankkumattomat kannattajat. Metsässä ja tasamaalla suksen on kannateltava hiihtäjää lumessa. Tämän vuoksi metsäsukset ovat yleensä pitkät ja leveät. Metsäsuksia valmistetaan suomupohjalla, voideltavalla pohjalla, karvapohjalla ja nanopitopohjalla.
Tunturissa kevväthangille mielijää palvelee vieläkin paremmin aiheeseen suunnitellut versiot. Tuulen ja kevätauringon kovettama hanki kysyy monasti vähän ärmäkämpää teräskanttia, jotka antavat pitoa kaltevalla pinnalla hiihtämiseen. Tunturisukset eivät tavallisesti ole yhtä pitkiä ja leveitä kuin metsäsukset, sillä kantavuutta ei tarvita niin paljon.
Eräsuksien valintaopas ja varustevinkkejä
2. Lumikenkäily
Lumikenkäily on helppoa ja hauskaa puuhaa. Jos osaat kävellä, osaat myös lumikenkäillä. Lumikenkien hienous perustuu siihen, että voi kävellä lumen päällä. Ihan tavallisilla kengillä kun kahlaa lumessa, niin monesti kyllä uppoaa. Tykkäsit sitten ihailla talvisia maisemia ja lompsutella kaikessa kiireettömyydessä, tai ottaa urheilun kannalta hölkäten tai juosten, on se moninkertaisesti hauskempaa lumikengillä. Lumikengillä tohtii mennä mäkiä ylös ja alas niin turvallisesti kun sellaista nyt vaan voi tehdä, sillä hyvien lumikenkien pohjassa on hyvän gripin antavat lumipiikit.
Lumikenkien valintaopas ja varustevinkkejä
3. Pilkkiminen
No tämä. Jännää puuhaa, sano. Vastuullisia jäälläliikkuminen tulee luonnollisesti kyseeseen kun tässä kaikki varmasti vastuullisia jäilläliikkujia ollaan. Kuten kaikkeen (talvi)retkeilyyn, niin pukeutuminen ja evästely on varmaan niitä keskeisiä pilkkiretkenkin elementtejä.
Onnistunut pilkkiretki vaatii kunnolliset jäät, varusteena pilkkipulkka tai -ahkio helpottaa kummasti elämää. Jääkaira, pilkkivapa sun muut pilkit ja madot on harrasteen kannalta olennaisia. Varuste.net suosittaa aina jäilläliikkujille varusteiksi jäänaskalit (ja tutustumista siihen, miten niitä käytetään), heittoliinaa ja mielellään pelastuspukua tai kuivaa välipukua muun talvipukeutumisen väliin.
4. Retkiluistelu
Retkiluistelussa on kyse luonnonjäillä luistelusta jonka puitteissa voidaan taivaltaan pitkiäkin matkoja ja retkeillä ihan toisella tapaa.
Retkiluistelussa käytetään pidempiteräisiä luistimia kuin normaalissa luistelussa ja noudatetaan jäillä liikkujan turvallisuusohjeita. Laaja perehdytys lajin pariin tapahtuu retkiluistelun alkeiskursseilla - toki, jos lähipiiriin kuuluu kokeneempaa retkiluistelijaporukkaa, niin on ihan hyvä idea pyytää päästä mukaan jollekin helpommalle reissulle mukaan. Täytyy muistaa, että retkiluistelun ei tarvitse tarkoittaa kieli vyön alla tehtyjä hillittömiä matkoja sisäsaaristossa, vaan upeita elämyksiä saa kansallispuistojen ja virkistysalueiden järvien kiertäminen rantoja myöden ja makkarat sinapin kera päälle, tottakai kuuman mehun painikkeeksi.
Retkiluistelu lajina ja varustevinkkejä Hyvän retkiluistimen ominaisuudet
5. Leijahiihto
Leijahiihto niin lumella, kuin jäilläkin on mahtavaa hommaa ja varsinainen ponnahduslauta, jos joskus vesillä leijasurffaus kiinnostaa. Talvella kiinteällä alustalla kiitäminen on inasen verran yksinkertaisempi käsittää, kuin vedenpinnalla liitely.
Suomessa leijalajien talvinen harrastusmuoto - leijahiihto eli snowkiting on kasvattanut suosiotaan kiihtyvällä tahdilla. Leijahiihdon on sanottu olevan nopeimmin kasvava talvilaji tällä hetkellä ja pitkästä aikaa uutta talviurheilurintamalla.
Lajiin kohdistuva mielenkiinto on kasvanut päätähuimaavaa vauhtia - eikä ihme, sillä talvinen luontomme tuhansine jääpeitteisine järvineen avaa meille aivan ainutlaatuiset olosuhteet tämän vauhdikkaan lajin harrastamiselle. Harvassa maassa on harrastuspaikkoja ja potentiaalia tähän lajiin niin runsaasti kuin Suomessa. Tarvitaan lunta, hieman tuulta ja leijavälineet ja voit muuttaa kylmät talvipäivät adrenaliinia tihkuvaksi kokemukseksi, tai tehdä antoisia leijahiihtoretkiä lähimaastoon.
Jotta saat turvallisen startin lajin pariin, katso yhteistyökumppaneidemme mahtavat leijahiihtokurssit
Leijahiihto: Ostajan opas Vapaalaskijan muistilista Leijahiihto ja leijalautailu lajina sekä varustevinkkejä Video-oppaat leijahiihtoon
6. Geokätköily
Geokätköilyyn voi, ja kannattaakin yhdistää jotain ylläolevista talvikaudella. Geokätköhommat suksien tai lumikenkien kanssa on ihan mahtava retki, ja toisaalta saarille ja luodoille paineleminen on jäiden salliessa yksinkertaisempaa kuin sulan veden aikana (huom: jäilläliikkumiseen AINA asiaankuuluvat turvallisuusvarusteet)
Geokätköily (engl. geocaching) on yhteisöllinen harrastus, missä muut lajin harrastajat piilottavat ovelasti erilaisia, erikokoisia ja eritasoisia kätköjä maastoon tai kaupunkiympäristöön. Kätköt saattavat esitellä mielenkiintoisia kohteita, johdattaa jännittävälle reitille tai vain tarjota etsimisen ja löytämisen iloa. Kätköjä etsitään GPS-satelliittipaikannuksen avulla, mutta gepsin käyttö ei ole enää nykyään alkuunkaan välttämätöntä vaan älypuhelimet ja geokätköilysovellukset ovat nykyään niin hyviä, että niillä pärjää pitkälle. GPS voi olla joissan paikoissa tarkempi, eikä se sitten toisaalta kuluta turhaan kännykän akkuakaan.
Kun lähdet suunnittelemaan kätköretkeä, ota huomioon ihan ensimmäisenä, että kätkö jota (joita) lähdet hakemaan ovat talvilöydettäviä. Lisäksi kannattaa muuutenkin tutustua kätkökuvauksiin siinä mielessä, että tarvitaanko sen löytämiseen erikoisvälineitä, kiipeilykamaa tms. Suurin osa on kyllä sellaisia, että ne voidaan löytää nokkeluudella mutta talvilöydettävyys on ihan keskeinen homma tarkastaa talvisaikaan.
7. Pulkkamäki
No, vaikka ei olla varsinaisesti mikään pulkkamäkikauppa, niin se ei tarkoita sitä, ettei pulkkamäkeily olisi meistä yksi parhaimpia talvihupeja. Pulkkailuun nyt passaa toki ihan markkinoilla myytävät pulkat, ahkiot ja miksei vaikka kylpyammeet. Pointtina vaan on, että olit minkä ikäinen hyvänsä, ja oli laskuvälineenäsi jätesäkki tai vimpan päälle rattikelkka, niin kannattaa mennä pulkkamäkeen, aina.
8. Lumillinnojen rakentaminen, jäälyhdyt ja muut veistokset
Lumilinnat sun muut rakennelmat on helppoa ja tuttua puuhaa suojalumesta. Pakkasella ja pakkaslumesta saa myös aikaiseksi hienoja viritelmiä: voi koettaa täyttää vaikka muovi-/ muuttolaatikon pakkaslumella ja tamppaamaan sen esimerkiksi lapiolla tiiviiksi. Siitä sitten saa kumottua jonninlaisen rakennuselementin, kunhan on vaan saanut lumen riittävän tiiviiksi sullottua. Näistä elementeistä voi rakentelu alkaa. Myös riittävä määrä määrämittaisia jääkutioita pakastettuna esim. maito-/ mehukartonkeihin takaa hyvät materiaalit kaikenlaisten lumi-installaatioiden rakentamiseen.
9. Talviuinti
Joillekin talviuinti on ihan MUST talven ohjelmanumeroita ja joillekin se tekee yllättävän tiukkaa. Sen voi sanoa, että harva (vaikkakin varmaan jotkut) nauttii siitä, että tassut jäätyy lumeen tai kylmään maahan kiinni ja monelle ongelmaksi koituu se, että kädet ja nilkat jäätyy, ranteet ovat jäässä ja harmittaa muutenkin liikaa mennäkseen talviseen keliin uimaan. Noh. Jo se, että on jalassa neopreeniset tossut ja -hanskat tekee jo paljon. Lisäksi mukavuudenhaluinen talviuimari laittää päähänsä kunnon myssyn ennen kuin lähtee pikku pulahdukselle. Jos on saunakin tai lämmin pukutila lähettyvillä, niin kokemus on ehdottomasti raikkaan miellyttävyyden puolella.
Vinkkejä talviuimareille
10. Jääsukellus
Ei heikkohermoisille, eikä toisaalta ihan aloittelijoillekaan. Seikkailunhaluiset nautiskelijat tervetuloa! Jos hallitset sukellustaidot ja nosteenhallinnan kylmissä vesissä asianmukaisissa varusteissa, niin saatat olla kiinnostunut sukeltelemaan jääkannen alla. Jääsukelluksessa noudatetaan AINA tarkkoja turvallisuusohjeita ja -proseduureja, joten kenen tahansa ei kannata tällaiseen hurjuuteen ruveta itsenäisesti ilman asianmukaista osaamista. Kun lajia harjoittaa osaten, on se toisaalta sitten ihaan omaa luokkaansa oleva, turvallinen talvinen luontoelämys.
Varuste.netin oman sukelluskoulun, Sukelluskoulu Aallon porukan mukana pääsee mukaan jääsukelluksen taitajat nauttimaan talvisesta erikoislajista, tai jos jääsukellus ei ole entuudestaan tuttua, niin tarjolla on perusteellisisa jääsukellukseen perehdyttäviä kursseja joka talvi - kunhan vaan on jäätä vesistöissä.
HUOMAA! Vapaasukeltajat: saa laittaa kyselyä vapaasukelluskursseista jäisissä olosuhteissa. Meillä on yhteistyökumppaneina euroopan parhaimpia vapaasukellusopettajia, jotka ovat erikoistuneet myös jäänalaiseen vapaasukellukseen.