Oletko Viranomainen? Meiltä 10% Viranomais­alennus lähes kaikkiin tuotteisiin - Katso ohjeet »

Vinkkejä talviretkeilijälle


Ulkoilu, Talviurheilu, Retkeily ja vaellus by Ilari H., 1.2.2021

Talvivaellus on loistava tapa kokea luonto uudenlaisessa elementissä. Metsät, kalliot ja järvet näyttävät lumi- ja jääpeitteiden alla huomattavan erilaisilta kuin sulan maan aikaan. Talvivaelluksen hyvänä puolena on se, että talvella ei tarvitse myöskään pelätä hyttysiä tai punkkeja.

Talvinen vaellusharrastus on usein luontevinta aloittaa päiväretkillä. Päiväretkillä mukaan ei tarvitse välttämättä sopivien ulkoiluvaatteiden lisäksi mitään ylimääräisiä varusteita. Ulkoiluvaatteiden valintaan kannattaa kuitenkin panostaa.

Talvisissa olosuhteissa kannattaa suosia kerrospukeutumista, joka muodostuu ihonmyötäisestä aluskerrastosta, mahdollisesta välikerrastosta sekä päällikerrastosta. Hyvänä nyrkkisääntönä vaatetus on sopiva, jos ulos lähtiessä tuntuu hieman viileältä. Silloin liikkuminen lämmittää todennäköisesti juuri sopivasti.

Aluskerrastoja valmistetaan useista eri materiaaleista, mutta merinovilla on vaihtoehdoista yksi parhaista. Merinovilla tuntuu iholla mukavan pehmeältä ja lämmittää myös märkänä, eikä materiaali ala haisemaan edes hikisenä. Merinovillaiset tuotteet ovat kuitenkin varsin hintavia, ja pienemmällä budjetilla myös esimerkiksi polyesterista valmistettu tekninen aluskerrasto ajaa hyvin asiansa.

Välikerrasto on usein tarpeen erityisesti kylmemmillä keleillä, jolloin pelkkä aluskerrasto ja päällikerros eivät ole tarpeeksi lämmin yhdistelmä. Välikerraston materiaaliksi soveltuu erinomaisesti fleece, joka on lämmintä ja hengittävää. Mikäli välikerrastossa on vetoketju, voi sen avulla säädellä lämpöä tehokkaasti. Mikäli liikkuessa tulee kuuma, voi vetoketjua avata enemmän. Fleecen ohella myös villapaidat käyvät välikerrastoiksi.

Miksi merinovilla on ylivoimainen materiaali

Ylimmäksi kerrokseksi soveltuu säästä riippuen esimerkiksi urheilutakki, soft shell -takki tai kuoritakki. On mahdollista vaeltaa myös toppatakki päällä, mutta ne eivät yleensä hengitä kovin hyvin. Lisäksi liikkuessa tulee helposti muutenkin kuuma toppatakin kanssa, varsinkin mikäli ulkona ei ole kovin kylmä.

Toppatakeilla on silti tärkeä rooli talvivaelluksessa. Mikäli retken aikana haluaa esimerkiksi evästää – tai pysähtyä muuten vain nauttimaan maisemista – kannattaa mukaan napata lämmin taukotakki. Talvivaelluksilla kylmä yllättää pysähtyneen vaeltajan nopeasti, joten on hyvä oppia vetämään lämmin takki päälle heti tauolle pysähdyttäessä.

Untuvaa vai tekokuitua?

Riippuu paljolti sääolosuhteista, millainen taukotakki on sopiva valinta. Esimerkiksi suojasäällä kohtuullisen kevytkin untuvainen tai synteettisestä eristeestä valmistettu takki voi hyvin riittää lämmikkeeksi, kun taas lämpötilan laskiessa vaikkapa -25 pakkasasteeseen tarvitaan jo huomattavasti paksumpaa lämmikettä. Untuvatakkien lämpö-painosuhde on yleensä synteettistä materiaalia parempi, mutta kostuessaan untuva menettää herkästi lämmittävyytensä. Synteettinen kuitu puolestaan lämmittää myös märkänä.

Varsinkin suosituimpien kansallispuistojen ja muiden retkeilykohteiden polut ovat usein tamppautuneita ja kuljettavissa pelkillä kengillä myös talvella. Kenkiin voi halutessaan lisätä liukuesteet, jotta esimerkiksi jäisissä rinteissä kävely helpottuu. Mikäli tekee mieli poistua suosituimmilta poluilta, voi eteneminen vaatia lumikenkiä tai retkisuksia.

Yön yli talvisessa luonnossa

Kun talvivaellusta on kokeillut päiväretkillä, tekee helposti mieli lähteä pidemmille vaelluksille, joiden aikana luonnossa yövytään. Silloin vaeltajalta vaaditaan jo enemmän varusteita.

Ensinnäkin mukaan kannattaa ottaa teltta. Teltan valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota sen lumikestävyyteen sekä siihen, kuinka monelle ihmiselle teltassa tulee olla tilaa. Telttojen soveltuvuus talviretkeilyyn on usein mainittu tuotekuvauksessa. 

Talvitelttailu: Ohjeet ja vinkit Fjällräven -teltan valintaopas Helsport -teltan valintaopas Hilleberg -teltan valintaopas

Erityisesti Suomen pohjoisemmista kansallis- ja luonnonpuistoista löytyy usein kamiinalla varustettuja autiotupia, joita on mukava käyttää talvisessa retkeilyssä. Vaikka yöpymiseen aikoisi käyttää ensisijaisesti autiotupia, kannattaa oma teltta ottaa silti varmuuden vuoksi mukaan.

Teltan lisäksi majoittumiseen tarvitsee myös tarpeeksi paksun makuupussin. Monet valmistajat seuraavat EN 13537 -standardia, joka antaa viitteellisen tiedon siitä, millaiseen lämpötilaan makuupussi sopii. Comfort-arvo on lämpötila, jossa keskimääräinen nainen nukkuu makuupussissa vielä mukavasti. Limit-arvo on puolestaan sama arvo keskimääräiselle miehelle. Extreme-arvo kertoo, missä lämpötilassa makuupussi suojelee vielä hypotermialta. Esimerkiksi keveän RAB Neutrino 800:n Limit-arvo on -22 pakkasastetta, mikä tekee siitä hyvän valinnan talviretkeilyyn.

Makuupussin valintaopas

Makuupussin lisäksi myös tarpeeksi eristävä makuualusta on tarpeen. Makuupussien eristävyydestä kertoo R-arvo, ja talviretkeilyyn soveltuvilla makuualustoilla kyseisen arvon tulisi olla vähintään viisi.

Makuualustan valintaopas

-8%
Exped Dura 5R LW
 
Lajit‪»Vaellus‪»Makuualustat‪»Ilmatäytteiset‪»
Exped Dura 5R LW
186,90 €
(150,73 €, alv 0)
(16)
Heti saatavilla
Exped Dura 8R LW
 
Lajit‪»Vaellus‪»Makuualustat‪»Ilmatäytteiset‪»
Exped Dura 8R LW
269,00 €
(216,94 €, alv 0)
(12)
Heti saatavilla
Exped Dura 6R M
 
Lajit‪»Vaellus‪»Makuualustat‪»Ilmatäytteiset‪»
Exped Dura 6R M
209,00 €
(168,55 €, alv 0)
(4)
Heti saatavilla
Exped Dura 8R MW
 
Lajit‪»Vaellus‪»Makuualustat‪»Ilmatäytteiset‪»
Exped Dura 8R MW
259,00 €
(208,87 €, alv 0)
(6)
Heti saatavilla

Sekä trangian kaltaiset spriikeittimet että kaasukeittimet toimivat myös talvella, joskin kaasukeittimien kohdalla kannattaa huomioida käytetyn retkikaasun kylmänkestävyys. Varmin vaihtoehto erittäin kylmiin olosuhteisiin on kuitenkin monipolttoainekeitin, jossa voidaan käyttää polttoaineena myös bensaa. Sopiva vaihtoehto on esimerkiksi Primus OmniLite Ti.

Retkikeittimen valinta

Primus OmniLite Ti polttoainepullolla ja säilytyspussilla
 
Lajit‪»Vaellus‪»Keittimet‪»Monipolttoainekeittimet‪»
Primus OmniLite Ti polttoainepullolla ja säilytyspussilla
229,00 €
(184,68 €, alv 0)
(28)
Heti saatavilla
MSR WhisperLite International V2 Stove
 
Lajit‪»Vaellus‪»Keittimet‪»Monipolttoainekeittimet‪»
MSR WhisperLite International V2 Stove
166,00 €
(133,87 €, alv 0)
(5)
Heti saatavilla
MSR WhisperLite Universal V2
 
Lajit‪»Vaellus‪»Keittimet‪»Monipolttoainekeittimet‪»
MSR WhisperLite Universal V2
198,50 €
(160,08 €, alv 0)
(5)
Heti saatavilla
Optimus Polaris Optifuel +0.4L polttoainepullo
 
Lajit‪»Vaellus‪»Keittimet‪»Monipolttoainekeittimet‪»
Optimus Polaris Optifuel +0.4L polttoainepullo
249,00 €
(200,81 €, alv 0)
(19)
Heti saatavilla

Talvivaelluksella kannattaa ottaa huomioon, että kehon energiantarve kasvaa kylmässä huomattavasti. Siitä syystä ruokaa kannattaa varata mukaan enemmän kuin kesäisin. Myös janon tunne ei välttämättä ole kylmässä yhtä vahva kuin tavallisesti, joten veden juomiseen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Vettä voi tarvittaessa sulattaa puhtaasta lumesta retkikeittimen avulla, kunhan polttoainetta muistaa varata tarpeeksi mukaan.


Sinua saattaa kiinnostaa myös

Garmin Edge 840 Solar: täydellinen treenikumppani

Garmin Edge 840 Solar on täydellinen kumppani treenaamisen pyöräilyyn teillä ja poluillaGarminin aiemmin tänä vuonna ilmestynyt Edge 840 on valmistajan pyörätietokoneiden premium-osastoa edustava malli. Edge 840 Solar pääsi kokonaisen kesän mittaisen pitkän testijakson aikana tos...

Garmin Varia RTL516 tuo turvaa maantiepyöräilyyn

Garmin Varia RTL516 yhdistää tutkan ja takavalon, ja tuo turvallisuutta maantiepyöräilyyn Tutkan ja takavalon yhteen näppärään laitteeseen yhdistävä Garmin Varia RTL516 pääsi kesän kestäneeseen käyttökokeiluun yhdessä Edge 840 Solar -pyörätietokoneen kanssa. Pitkässä käyttökokees...

Tactical Foodpack -reseptikilpailu: Voittajalle 2000 € lahjakortti Tactical Foodpackin tuotteisiin.

Päästä kulinaarinen luovuutesi valloilleen Oletko koskaan haaveillut saavasi kaikkien aikojen suosikkiruokasi Tactical Foodpackin premium -tuotevalikoimassa? Parhaat haaveet on tehty toteutettaviksi ja tässä tarjoutuukin siihen oivallinen mahdollisuus: Jaa kanssamme lemppariann...